Kalender

Deze kalender biedt een chronologisch overzicht van alle komende evenementen waar Malcolm Nix op een of andere manier bij betrokken is. Het gaat natuurlijk vooral om DJ-sets, maar ook eventuele andere activiteiten krijgen hun verdiende plaats. Wie zelf iets organiseert waar Malcolm Nix niet bij betrokken is, mag dit altijd laten weten. Dergelijke evenementen kunnen in de blog, elders op deze site, aan bod komen. Mensen die graag op de hoogte blijven, kunnen zich ook op de RSS Feed inschrijven en nieuwe berichten rechtstreeks in hun mailbox ontvangen. Wie niet weet hoe dit moet, kan Google als zijn vriend beschouwen. De gebruikers van Mozilla Thunderbird kan ik deze site aanraden. Ook voor alle andere courante mailprogramma's zijn gelijkaardige handleidingen gemakkelijk te vinden.

This calendar displays all events in which Malcolm Nix plays some role. Mostly this involves DJ-sets, but there may be other events as well. People organising events which don't include any involvement by Malcolm Nix can still let us know. Those events can be mentioned in the blog, elsewhere on this site. An RSS feed for this calendar is available. This enables people to receive new information directly in their mailbox.

Zaterdag 3 februari 2018
Allez Allez + afterparty met Malcolm Nix

Allez Allez heeft na letterlijk decennia van afwezigheid opnieuw het podium opgezocht. De recensies van hun nieuwe concerten zijn goed en dit heeft ook de nieuwsgierigheid van het Leuvense muziekcentrum Het Depot gewekt. Aangezien de band oorspronkelijk al in 1985 is gesplit, is dit voor veel mensen de ideale gelegenheid om deze band met een levendige sound effectief levend aan het werk te zien.

De band klinkt als een mengeling tussen wat we in België new wave noemen en veel exotischer stijlen uit tropische streken. In eigen land waren ze uniek, maar ook daarbuiten vallen niet zo veel relevante vergelijkingen met andere band te maken. Pigbag is er eentje, als het echt moet. De groepsleden zijn overigens echt wel veteranen uit onze vaderlandse alternatieve scene. Voor Allez Allez speelden sommigen onder hen in Marine, waarvan de andere helft La Muerte heeft opgericht, en voordien zelfs in Mad Virgins, een van de allereerste Brusselse punkbands ooit en makers van de subtiele ballade “Fuck & Suck”.

Na het concert is er een afterparty met Malcolm Nix, die zijn kennis van de Belgische wave-scene zal aanwenden om de sfeer nog urenlang te voeden met een zorgvuldige selectie klassiekers en parels die niet mogen worden vergeten.

Voor de volledigheid vermeld ik tevens dat op dit ogenblik nog geen melding is gemaakt van enig voorprogramma. Indien er nog bands aan de affiche zouden worden toegevoegd, zal ik mijn tekst aanvullen.

En dan nu wat praktische informatie:

Datum: zaterdag 3 februari 2018
Aanvangsuur: de deuren gaan open om 20.00 uur
Einduur: Geen idee, maar vroeg zal het niet zijn
Ticketprijzen: 16 euro in voorverkoop, 19 euro aan de kassa
Meer info op: de website van Het Depot en de website van Allez Allez

Zaterdag 13 januari 2018
Herdenkingsavond voor Fred Velghe met DJ-set Malcolm Nix

Op zaterdag 13 januari 2018 is het precies een jaar geleden dat de wereld Fred verloor. Fred was een steunpilaar van de hele alternatieve scene, vooral in Leuven maar eigenlijk zelfs daarbuiten. Voor wie hem kende, is dit natuurlijk oud nieuws. Voor wie hem niet kende, is het helaas te laat om daar nog iets aan te veranderen.

De vrienden en familie van Fred willen zijn nog steeds onverwachte afwezigheid herdenken door middel van een speciale avond in café Libertad. Natuurlijk zullen we dan vooral de nadruk leggen op zijn geheel eigen muzikale stijl, maar uiteindelijk wordt het ook een avond waarop iedereen die hem ooit heeft gekend een goed gesprek kan voeren of gewoon in stilte aan betere tijden kan denken. We voorzien zelfs in enkele drankjes voor de mensen die Fred hebben gekend.

Mensen die Fred niet hebben gekend, zijn natuurlijk ook welkom. Het is geen privéfeestje en het café is uiteindelijk gewoon even open als op eender welke andere avond. Het enige verschil is dat een aantal goede vrienden van Fred gedurende heel de avond voor de muziek zullen instaan. Ik vind het een hele eer dat ik daar deel van mag uitmaken.

Wat praktische info is natuurlijk ook nuttig.

Datum: zaterdag 13 januari 2018
Aanvangsuur: 20.30 uur
Einduur: als de laatste vertrekt
Locatie: café Libertad, Muntstraat 28, 3000 Leuven
DJ's: diverse, waaronder Malcolm Nix
Inkomprijs: uiteraard gratis

Wie op de hoogte wil blijven, kan natuurlijk altijd terecht op de facebookpagina die aan de nagedachtenis van Fred Velghe is gewijd.

Vrijdag 15 december 2017
Tjens Matic + afterparty met Malcolm Nix

Arno is het ook beu dat het muzikale gebeuren tegenwoordig meer in handen is van marketingspecialisten, boekhouders en stylisten dan van liefhebbers, artiesten of simpelweg mensen met wat gezond verstand. Met zijn nieuwe gelegenheidsproject Tjens Matic keert hij terug naar zijn eigen roots. De setlist bestaat uit het hardere werk van zijn oude bands Tjens Couter en TC Matic. Daarmee weet u meteen ook eens waar die 'TC' eigenlijk voor staat. Dit is, met andere woorden, geen 'best of Arno', maar een selectie van songs die de laatste jaren zelden live zijn gespeeld en die sterk afwijken van wat de muziekindustrie ons tegenwoordig proberen aan te smeren.

Op 15 december speelt Tjens Matic in het Leuvense muziekcentrum Het Depot. Wie er bij wil zijn, kan wel best op voorhand een ticket kopen, want dit concert zal waarschijnlijk uitverkopen. Het voorprogramma wordt verzorgd door de eigenzinnige muzikant, zanger en acteur Pieter-Jan De Smet, wat hij om inkt te besparen in deze tijden van klimaatopwarming steeds afkort tot PJDS.

Bij een dergelijk concert hoort natuurlijk een afterparty. Malcolm Nix, oudgediende van de Leuvense scene maar gelukkig toch nog een stuk jonger dan Arno zelf, zal voor een aangepaste selectie songs van vroeger en minder vroeger zorgen. Deze afterparty is overigens gratis, wat betekent dat mensen die het concert zelf niet willen of kunnen bijwonen welkom zijn om nadien nog wat mee te feesten.

Ik vat het allemaal nog even samen:

Datum: vrijdag 15 december
Beginuur: de deuren gaan open om 20.00 uur
Einduur: onbepaald, maar ik veronderstel dat we er ooit wel mee stoppen
Locatie: Het Depot, Martelarenplein 12, 3000 Leuven
Ticketprijzen: 28 euro in voorverkoop, 31 euro aan de kassa
Meer informatie: http://www.hetdepot.be/concert/tjens-matic 

Zaterdag 11 november 2017
Breaking Barriers 2017, met o.a. DJ-set Malcolm Nix

Breaking Barriers 2017, met o.a. DJ-set Malcolm Nix

Op zaterdag 11 november 2017 vindt in het Leuvense muziekcentrum Het Depot de tweede editie van Breaking Barriers plaats. Op het podium zullen vijf bands plaatsnemen en nadien is er natuurlijk ruimte voor een serieuze afterparty. Niemand minder, maar helaas ook niemand meer, dan Malcolm Nix zal proberen toepasselijke plaatjes te selecteren en iedereen in de juiste stemming te houden.

Ik beperk me hier tot deze korte aankondiging omdat er natuurlijk op veel andere plaatsen heel wat informatie over dit festival te vinden is. Zelf zal ik me te gepasten tijde nog aan een paar blogposts schuldig maken, maar sowieso zijn de belangrijkste informatiebronnen natuurlijk de officiële website en facebookpagina van Breaking Barriers.

Vrijdag 3 november 2017
The Dream Syndicate + afterparty met Malcolm Nix

Op vrijdag 3 november 2017 verwelkomt Het Depot nog eens een echte cultband. De hitparades zijn voor The Dream Syndicate altijd een vreemd land gebleven waarvoor ze nooit een visum hebben gekregen, maar de band kan wel al bijna veertig jaar op een klein maar trouw publiek rekenen. Voor zover ik weet, is dit nog maar de derde keer ooit dat ze naar België afzakken, maar het is tegelijkertijd wel al de tweede keer dat ze in het Leuvense muziekcentrum Het Depot spelen. Zo bewijzen ze tenminste dat niet alle Amerikanen onwetende barbaren zijn.

The Dream Syndicate heeft geen recente plaat te promoten en kan de avond dus vullen met een overzicht van hun lange en interessante carrière. Dit is dan ook een buitenkans voor de liefhebbers van de betere gitaren en voor mensen die op zoek zijn naar de missing link tussen de zenuwachtigheid van The Velvet Underground, de relaxte speelstijl van Neil Young en de energie van oldschool garagerockers.

Na het concert is er een gratis afterparty. Malcolm Nix, die de eerste mini-LP van The Dream Syndicate in 1985 voor het eerst heeft gehoord en er nog steeds niet genoeg van kan krijgen, zal proberen de sfeer erin te houden met een reeks zorgvuldig geselecteerde plaatjes van vroeger en nu.

Om te vermijden dat mensen zich van dag, zaal of planeet vergissen, volgt hieronder nog wat praktische informatie.

Datum: vrijdag 3 november 2017
Aanvangsuur: 20.00 uur
Einduur: onduidelijk, onbeslist, onbelangrijk
Inkomprijs: 17 euro in voorverkoop en 20 euro aan de kassa

Meer info is te vinden op de website van Het Depot en op de website van de band zelf.

Zaterdag 19 oktober 2017
Gary Numan + afterparty met Malcolm Nix

Amper twee jaar na zijn geslaagde vorige passage duikt Gary Numan alweer op in de agenda van muziekcentrum Het Depot. Ik zal niemand vervelen met een lange inleiding, want de naam doet ongetwijfeld voldoende belletjes rinkelen. Toch wil ik twee opmerkingen maken. ten eerste wil ik erop wijzen dat het concert vorige keer al vrij lang op voorhand uitverkocht was. Wie er bij wil zijn, kan met andere woorden beter niet te lang wachten met het bemachtigen van tickets. Ten tweede hoop ik dat het voor iedereen duidelijk is dat dit geen nostalgische act is van iemand die nog snel even wat cash wil verdienen door als een jukebox zijn oude hits af te haspelen. Numan brengt nu en dan nog een nieuw album uit en zijn ‘new wave club classics’ van lang geleden vormen slechts een beperkt gedeelte van zijn setlist. Dit is een eigentijds artiest die zichzelf blijft vernieuwen.

Voor en na het concert zal uw aller DJ Malcolm Nix voor een aangepaste selectie mainstreamallergische muziek zorgen. De afterparty is overigens gratis en ook toegankelijk voor mensen die het concert om een of andere reden hebben gemist.

Er is ook een support act, met name de heer Jayce Lewis. Lewis is in ons land nog vrij onbekend, maar stond enkele jaren geleden in Groot-Brittannië zowaar in de top 10 en heeft als headliner al grote festivals in Azië afgesloten. Zijn voormalige manager is David Prowse, de acteur die destijds Darth Vader vertolkte, en dat is nog niet eens het meest bizarre feitje uit zijn onverwachte levensloop. Muzikaal wordt hij omschreven als een singers-songwriter die tribal ritmes gebruikt. Geen idee hoe dat in de praktijk klinkt, maar dat zullen we blijkbaar snel ontdekken.

Voor de duidelijkheid volgt hier nog een samenvatting van de meest relevante praktische info.

Datum: zaterdag 19 oktober 2017
Locatie: Het Depot, Martelarenplein 12, 3000 Leuven
Beginuur: 20.00 uur
Einduur: Geen idee, dat hangt eigenlijk van jullie af
Tickets: Dit concert is uitverkocht
Meer informatie is uiteraard te vinden op de website van Het Depot en op de website van de heer Numan zelf.

 

Vrijdag 12 mei 2017
The Mission + afterparty met Malcolm Nix

Voor mensen van mijn generatie en ouder is The Mission nog steeds die afsplitsing van The Sisters of Mercy. Toen de klassieke line-up Eldritch – Hussey – Marx – Adams er in 1985 de brui aan gaf, werd het startschot gegeven voor een jarenlange soap met als mogelijke werktitel ‘Days of our nightlives’, hoewel ‘Zwartekerke’ voor de Nederlandstalige versie ook een mogelijkheid blijft. Kort samengevat, komt het erop neer dat niemand nog met de incommunicatieve en ziekelijk eigenzinnige Andrew Eldritch wilde samenwerken en dat Wayne Hussey en Craig Adams dan maar een eigen groep oprichtten. Eerst droeg die band nog de naam The Sisterhood, maar daar wist Eldritch dan weer een stokje voor te steken door zelf onder die naam een single uit te brengen en dus werd het uiteindelijk The Mission. Deze soap loopt trouwens nog steeds en omvat onder meer afleveringen over geld, auteursrechten, rechtszaken en koppigheid. ‘The cold and the dutiful’, als het ware. Belangrijker is echter dat het als afsplitsing begonnen The Mission ondertussen ook al 30 jaar bestaat en dat moet natuurlijk worden gevierd.

Vorige herfst was The Mission voor het laatst in België, maar de band heeft de uitdrukkelijke wens uitgesproken nog eens in ons land te spelen en de keuze is op ons eigen Leuvense muziekcentrum Het Depot gevallen. Het klinkt natuurlijk eigenaardig in 2017 nog een concert te spelen dat deel uitmaakt van een tournee die eigenlijk enkel in 2016 zou worden gehouden, maar echt depressief worden we daar niet van.

Meestal proberen we de concerten van dergelijke bands te gebruiken om minder bekende Belgische artiesten de kans te bieden ook eens voor een groot publiek te spelen, maar The Mission heeft ervoor gekozen zelf een support act mee te brengen. En dus kan iedereen rond 20.30 uur luisteren naar Evi Vine, mij overigens volledig onbekend. Sommigen hebben haar allicht al aan het werk gehoord, want mevrouw Vine is tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor de backing vocals van The Mission zelf.

Bij een dergelijk concert hoort ook een afterparty. Zowel voor als na het concert zal Malcolm Nix voor een gepaste selectie aan oudere en recentere songs zorgen. Hopelijk heeft iedereen zin in een feestje, want een paar weken later sluit Het Depot naar jaarlijkse traditie de deuren voor een zomerstop van drie maanden.

Om verwarring te vermijden, volgt hier wat praktische informatie. Na deze lang uitgevallen inleiding is het wellicht handig ook eens te lezen waarover ik het eigenlijk heb.

Locatie: Muziekcentrum Het Depot (Martelarenplein, Leuven)
Datum: Vrijdag 12 mei 2017
Beginuur: 20.00 uur
Einduur: Geen idee, dat hangt van jullie uithoudingsvermogen af
Bands: The Mission (30th Anniversary Tour 1986 – 2016) + 1 nog te bepalen
Inkomprijs: 24 euro in voorverkoop en 27 euro aan de kassa

Aanvullende informatie is te vinden op de website van Het Depot en op de officiële website van The Mission .

Zaterdag 22 april 2017
De 10e platenbeurs van Radio Scorpio, met verkoopstand van Malcolm Nix

Op 22 april 2017 vindt de jaarlijkse International Record Shop Day plaats en ons aller Radio Scorpio maakt van deze gelegenheid gebruik om zelf ook een beurs voor liefhebbers van vinyl en cd’s te organiseren. Gezien het lage aantal platenwinkels in Leuven lijkt dit me geen vergezocht idee. Veel zou er anders toch niet te beleven zijn.

Ook ondergetekende zal zich in de zaal bevinden, niet als de muziekliefhebber die hij na al die jaren nog is, maar als uitvoerend personeel in een hoognodige lenteschoonmaak. Het huis is vol. Het is tijd om wat plaats te maken en zelfs de muziekcollectie ontsnapt hier niet aan. Ik heb dan ook een selectie gemaakt van voorwerpen waar ik afscheid van kan nemen. In totaal gaat het om een 300-tal LP’s, een 150-tal singles en een 200-tal cd’s. Verder zal ik zelfs nog een paar dvd’s meebrengen, speciaal voor die mensen die nog niet aan Netflix verslaafd zijn en niet te lui zijn zelf een schijfje in een schuif te duwen. Ik zou hier natuurlijk aan kunnen toevoegen dat alle prijzen redelijk zijn, maar dat vindt elke verkoper per definitie van zijn eigen waren.

De opbrengsten van deze beurs gaan integraal naar de kassa van Radio Scorpio. De vzw heeft natuurlijk constant geld nodig, niet omdat de eigen centen slecht worden beheerd, maar omdat deze zender het al decennialang volhoudt zonder reclame-inkomsten. De VRT zou er beter een voorbeeld aan nemen. De meeste commerciële zenders zouden hier beter geen voorbeeld aan nemen, maar gewoon moeten verdwijnen.

Natuurlijk helpt het mijn duizenden potentiële klanten te weten waar ze moeten zijn. Hieronder volgt dan ook wat praktische informatie.

Datum: Zaterdag 22 april 2017
Uren: van 14.00 uur tot 18.00 uur [1]
Locatie: Jeugdhuis Sojo, Eénmeilaan 35, 3010 Kessel-Lo [2]
Inkomprijs: 3 euro, een kleine bijdrage om radio zonder reclame te kunnen beluisteren

Voor wie dit liever nog eens naleest in een ander lettertype voeg ik ook de officiële flyer van de beurs toe.
Meer informatie over Radio Scorpio zelf is natuurlijk te vinden op de officiële website.

----------------
[1] Dat zijn de officiële uren. Ik weet echter uit ervaring dat de meeste standhouders al iets eerder beginnen opruimen. Wie zeker wil zijn, kan best voor 17.00 uur toekomen.
[2] Voor diegenen die Kessel-Lo niet goed kennen, merk ik nog op dat dit jeugdhuis over een grote eigen parking beschik. Als deze toch vol zou staan, kan men vlakbij nog terecht op het Baron Auguste De Becker-Remyplein.