2010-05

2010-05-19

Over de gecamoufleerde agenda van de N-VA

Als de Nieuw-Vlaamse Alliantie in het nieuws komt, gaat het bijna steevast louter over communautaire thema’s als de splitsing van een kieskring, het taalgebruik in de faciliteitengemeenten of het overhevelen van federale bevoegdheden naar de deelstaten. Wie de site[1] van de partij eens bekijkt, merkt hier en daar echter toch sporen van een heel andere agenda. Aangezien deze standpunten zo goed als nooit de nationale media halen, ben ik er vrij zeker van dat veel mensen die van plan zijn op deze partij te stemmen eigenlijk niet weten waar ze aan beginnen of wat de gevolgen van hun daden kunnen zijn. Hieronder volgt een veelzeggend voorbeeld.

2010-05-19

De gevolgen van de gedwongen besparingen bij de VRT

Eigenlijk schrijf ik dit stukje naar aanleiding van een artikel dat vandaag, dinsdag 18 mei 2010, in De Morgen is verschenen. Wie het artikel eens wil lezen, kan terecht op http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1106897/2010/05... . Samengevat, komt het erop neer dat de Europese Commissie tracht regels op te stellen die het de zogenaamde hedge funds, de speculatieve fondsen van beleggers zonder enige gram moraliteit, aan een bepaalde mate van controle willen onderwerpen om een herhaling van het Griekse rampenscenario te voorkomen. Beter laat dan nooit, maar daar wil ik het nu niet over hebben.

2010-05-13

Over de tweede editie van Sinner’s Day

De vorige editie van het ‘oldschool new wave’-festival Sinner’s Day, op 1 november 2009 in de Ethias Arena te Hasselt, heeft rechtstreeks de aanleiding gevormd om mijn plannen in verband met een eigen blog onmiddellijk in de praktijk te brengen. Ik had op dat ogenblik namelijk dringend een forum nodig om mijn en andermans kritiek op de praktische organisatie kwijt te kunnen. Nu de organisatie plechtig en officieel heeft beloofd met zowat al onze opmerkingen en suggesties van vorig jaar rekening te houden, kan ik dan ook moeilijk anders dan hier uitgebreid aandacht aan te schenken. Om te beginnen, wil ik de aangekondigde veranderingen even overlopen.

2010-05-07

Over een aangekondigde nederlaag

Goed, er komen dus vervroegde verkiezingen. De federale regering is vallende. In andere landen valt ze of valt ze niet. In ons land kan de regering slechts vallen zodra de onderhandelingen over de voor herziening vatbaar te verklaren artikelen van de Grondwet zijn afgerond. Alleen is de regering net gevallen over een discussie die hiermee nauw samenhangt. Het gevolg zou kunnen zijn dat de partij die de regering heeft laten vallen in de hoop een staatshervorming te stimuleren tot de vaststelling zal komen dat precies door het feit dat de regering valt er geen of bijna geen staatshervorming kan komen. In elk geval is het duidelijk dat de partijleiders en -besturen die voor deze puinhoop verantwoordelijk zijn niet de beloning zullen krijgen waar ze zelf op hopen.