Malcolm draagt bij: aan de productie van de documentaire: “S.O.S. Lyme, een onzichtbare epidemie”

Woensdag 28 december 2016

Het gebeurt niet vaak dat ik geld aan Hollanders geef, maar dit is een gemeende oproep aan iedereen die ik ken en eigenlijk ook aan iedereen die ik niet ken, maar dit toevallig onder ogen krijgt. Om al die goedgevulde beurzen geopend te krijgen, zal ik maar eerst even uitleggen waarover het gaat.

De mensheid beseft het niet, maar er is een sluipende pandemie onderweg die steeds meer mensen besmet. De meest gebruikte omschrijving is de 'ziekte van Lyme', genaamd naar een klein stadje in de VS, maar de medisch correctere benaming is borreliosis, veroorzaakt door de bacterie borrelia Burgdorferi. Ik zou hier nu een lange uiteenzetting over de ziekte, haar oorzaken en het falen van de geneeskunde in de ontwikkeling van een afdoende behandeling kunnen geven. Ik ben er echter vrij zeker van dat niemand zin heeft om een artikel van dertig pagina's of meer te lezen. Ik verwijs dan ook graag naar het uitgebreide, wetenschappelijk objectieve, leerrijke en bovendien ook nog eens vlot geschreven boek 'Healing Lyme' van de grotendeels autodidactische Amerikaanse plantkundige Stephen Harrod Buhner [1].

Het aantal patiënten stijgt elk jaar, maar dat is het grootste probleem niet. Erger is de miskenning van de ernst van de ziekte en de halsstarrigheid waarmee aan verouderde ideeën en medicatie wordt vastgehouden door de overgrote meerderheid van de geneeskundigen, zowel in ons land als in de rest van de wereld. Het is geleden van de eerste AIDS-gevallen dat patiënten met zo'n ernstige problemen nog op een dergelijke manier zijn verwaarloosd door mensen die zijn opgeleid en worden betaald om anderen te helpen.

De patiënten krijgen systematisch te horen dat ze niet ziek zijn, dat ze het zich maar inbeelden, dat ze psychiatrische hulp nodig hebben, dat ze negatieve resultaten krijgen op een test waarvan de dokters eigenlijk weten dat ze slechts in 30 percent van de gevallen werkt, dat ze een aandoening veinzen om ziekteverlof te kunnen krijgen, dat de ziekte in hun streek niet voorkomt, dat een paar antibioticapilletjes zeker volstaan om alles op te lossen, dat de ziekte slechts zeer zelden of zelfs helemaal niet chronisch in het lichaam kan blijven voortwoekeren, dat enkel mensen met een tekenbeet de besmetting kunnen oplopen en vooral dat hun dokter het wel beter zal weten.

Lezers die zich afvragen waar ik het over heb, die nog nooit over borreliosis hebben gehoord of die ervan overtuigd zijn dat ik overdrijf, moeten maar wat geduld hebben. Hun beurt komt nog. De medische wereld is absoluut niet voorbereid en de steeds sneller muterende bacterieën hebben zich perfect aan het menselijk immuunsysteem aangepast. Wie nu nog gezond is, kan daar beter geen voorspellingen op baseren. In tegenstelling tot wat de conventionele dokters ons vertellen, kunnen ook muggen de ziekte overdragen en ik wacht nog op de eerste Belg die beweert dat hij nooit door een mug wordt gestoken.

Om het algemeen bewustzijn te verscherpen, worden regelmatig campagnes opgezet. Ditmaal wil de Stichting Happy Motion door middel van crowdfunding een documentaire maken waarin niet alleen de problematiek gedetailleerd wordt uiteengezet, maar ook aanbevelingen worden gedaan over de manier waarop we de ziekte effectief kunnen bestrijden. De stichting is in Nederland gevestigd, maar het is wel degelijk de bedoeling hier ook patiënten en zorgverleners uit België, Frankrijk, de VS en andere landen bij te betrekken. Bovendien wordt de documentaire ook ondertiteld, zodat ze ook in andere taalgebieden kan worden vertoond. Meer informatie over de inhoud van de documentaire is te vinden op de officiële website van het project.


Ik geloof zeer sterk in het potentieel van crowdfunding. Mensen kunnen zelf beslissen wat ze willen, inclusief welke documentaires ze willen zien of anderen volgens hen moeten zien. Dit is hier een goed voorbeeld van. Helaas moeten de makers zich wel tot het grote publiek wenden, want bij de patiënten valt niet veel te halen. De meesten zijn arbeidsongeschikt verklaard en moeten het stellen met een niet-geïndexeerde uitkering of een klein pensioentje, eventueel aangevuld met de goodwill van familie en vrienden. Wat ze zeker allemaal krijgen, is het verwijt lui te zijn of niet te willen werken. Die verwijten zijn afkomstig van mensen die de ziekte binnenkort ook zullen oplopen indien we niet snel allemaal in meer onderzoek investeren.

Wie geld wil storten, kan dit doen door middel van een overschrijving op het rekeningnummer NL14 ABNA 043 556 1057, ter attentie van de Stichting Happy Motion en met als mededeling 'Lyme donatie'. Wie het allemaal graag nog eens online naleest, kan terecht op deze site.


Ik heb in elk geval al een bijdrage gestort. Ik kan alleen maar hopen dat iedereen die dit leest hetzelfde zal doen. Dit is niet enkel belangrijk voor de honderdduizenden patiënten die nu al rondlopen. Het is vooral belangrijk omdat iedereen risico loopt en er, dankzij de onwil van regeringen en wetenschappelijke lobbygroepen die enkel hun eigen belangen dienen [2], nog steeds geen adequate behandeling is.

-------------------
[1] Ik heb een paar websites bekeken, maar helaas is het op veel plaatsen uitverkocht. Wie deze aanrader toch in huis wil halen, kan nog een exemplaar bestellen bij de ecologische uitgevers/verdelers Chelsea Green, maar wie liever het geglobaliseerd kapitalisme ondersteunt, kan natuurlijk ook terecht bij Amazon.
[2] Vooral de psychiaters laten zich weer eens in negatieve zin opmerken. Zij willen natuurlijk dat zo veel mogelijk patiënten met een moeilijke diagnose naar hun praktijken worden doorverwezen, in het bijzonder naar allerlei expertisecentra die ze speciaal hebben opgericht met als enige bedoeling subsidies binnen te rijven en op die manier hun eigen inkomsten veilig te stellen. Mensen helpen, doen ze in elk geval niet. Een goed voorbeeld hiervan vindt men hier. Let er vooral op dat deze mensen hun werkplek als een expertisecentrum omschrijven, maar dat er nergens over fundamenteel onderzoek naar oorzaken of naar betrouwbare diagnostische tests wordt gesproken.