Weblog

Dit is de thuisbasis van de blog The Angry Planet, een reeks teksten waarin Malcolm Nix zijn onvrede neerpent met zowat alles wat er op onze planeet misloopt, zal mislopen, zou kunnen mislopen en ondertussen ongetwijfeld al is misgelopen terwijl we even de andere kant uitkeken. De teksten zijn chronologisch en niet thematisch geordend. Alle oude teksten uit de periode tussen november 2009 en maart 2013 zijn hier ook terug te vinden. Alle teksten zijn beschermd door middel van een Creative Commons license. Wie hierover meer informatie wil, kan de link naar de officiële website vinden in de rubriek 'Links' elders op deze site.

This is the new home of the weblog The Angry Planet, now unified with all Malcolm’s other activities. Since translations in English or any other language are not available, this part of the site might be less interesting for those who don’t speak Dutch. All entries are protected by means of a Creative Commons license. Those wanting more information on this license, can find a link to the official website on the 'Links' page elsewere on this site.

Malcolm overloopt: de spraakmakendste overlijdens van 2020

Het is een enigszins eigenaardig jaar voor wie eindejaarslijsten en andere overzichten wil samenstellen. Ik hoef allicht niet toe te lichten wat de belangrijkste trend alsook bron van ergernis van de afgelopen maanden is geweest, maar het valt te midden van pandemiepaniek toch op dat nog steeds veel meer al dan niet terecht bekende personen aan andere aandoeningen dan COVID-19 zijn gestorven. In elk geval probeer ik een overzicht te maken van de overlijdens die we, althans naar mijn onbescheiden mening, zouden moeten onthouden.

Wetenschap

Malcolms mening: de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020

Het is lang geleden dat ik nog eens een commentaar op de staat van de wereld heb geschreven. De belangrijkste reden is dat ik me niet wil mengen in de alomtegenwoordige discussie over de COVID-19-maatregelen. Aan de ene kant heb ik het niet voor politici die weigeren onpopulaire beslissingen te nemen omdat ze vrezen dat hun electorale score kan aantasten, maar aan de andere kant weet ik zelf ook niet hoe we dit probleem het best aanpakken.

Malcolm stelt een vraag over het politiegeweld in de VS

In de VS riskeren mensen die hun huis verlaten vaak hun leven, vooral als ze in een arme buurt wonen. De dreiging komt soms van gevaarlijke criminelen, maar nog veel vaker van de politie, die elke inwoner als een gevaarlijke crimineel behandelt. De lijst met slachtoffers is ondertussen te lang om hier op te sommen, maar een recent voorval heeft toch in het bijzonder mijn aandacht getrokken.

Malcolm reageert op de vele complottheorieën

Het is al een hele tijd dat ik iets heb geschreven, maar er is een probleem dat me nog meer de keel uithangt dan die allesoverheersende pandemie. Over COVID-19 heb ik geen mening die meer waard is dan die van onze experts. Ik ben geen dokter en ik wil gerust wat klagen over het gebrekkig sociaal contact of de gebrekkige ondersteuning van de culturele sector, maar ik kan me voorstellen dat iedereen daar al genoeg over heeft gehoord of gezien.

An unexpected candidate for the American elections: Patrick Leahy for president! (English version)

Who's Patrick Leahy? We'll get back to that later. First, we have to take a look at the current situation in the US, where the news is obviously dominated by the same disease that forces most people in Europe to live behind closed doors by now.

To prevent chasing away potential readers with an overdose of judicial lingo, I'll sketch out in a few short steps what might happen if this pandemic keeps spreading across all fifty states.

Een onverwachte kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen: Patrick Leahy for president!

Wie is Patrick Leahy? Daar komen we straks op terug. Eerst moeten we een blik werpen op de huidige situatie en in de VS wordt het nieuws natuurlijk ook beheerst door de ziekte die ons in Europa steeds meer tot een leven achter gesloten deuren dwingt.

Aangezien de term 'grondwettelijk recht' de meeste mensen ertoe brengt snel een ander artikel te zoeken, zal ik in korte stappen overlopen wat hypothetisch zou kunnen gebeuren indien deze pandemie zich door de Amerikaanse staten blijft verspreiden.

Malcolm overloopt de opzienbarendste opgebaarden van 2019

Het jaar en het concept van een democratische samenleving lopen stilaan ten einde, maar enkele mensen zullen de totale ineenstorting van de menselijke beschaving niet meer beleven. Zoals elk jaar, probeer ik een overzicht te bieden van de overlijdens die volgens mij niet uit het collectief geheugen mogen verdwijnen. De selectie is natuurlijk niet objectief, maar wie zich daaraan stoort, moet zelf maar een eigen versie opstellen.

Malcolm legt het verband tussen De Warmste Week en de Vlaamse begroting voor 2020

Volgens de overigens verschrikkelijk gebruiksonvriendelijke en slechts in gebrekkige mate informatieve website van Studio Brussel loopt De Warmste Week dit jaar van 18 tot 24 december. Net toevallig is dat ook de week waarin het Vlaams Parlement de begroting van het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschap voor 2020 moet goedkeuren. Spijtig genoeg zien slechts weinigen het duidelijk verband tussen deze voor de oppervlakkige observator zeer verschillende gebeurtenissen.

Malcolm voorspelt nieuwe verkiezingen

De federale regeringsonderhandelingen, of wat daarvoor moet doorgaan, slepen nu al bijna zes maanden aan, maar ik denk in alle onbescheidenheid dat ik eindelijk begrijp waar de belangrijkste spelers heen willen. Ik probeer het even samen te vatten, zonder in ellenlange overzichten van gesprekken en verklaringen te vervallen.

Malcolm neemt afscheid van een goede vriend

Gisteren, 24 november 2019, is Doc, een van mijn oudste en beste vrienden, overleden. Het kwam niet helemaal onverwacht, want hij had al jarenlang serieuze gezondheidsproblemen, maar dat maakt het niet minder erg. Ik kan me er niet toe brengen een hele samenvatting te schrijven van al de jaren die we samen hebben doorgebracht, maar ik wil toch iets op digitaal papier zetten.

Malcolm klaagt eens te meer een staaltje van politieke hypocrisie aan

Het is de meeste mensen waarschijnlijk ontgaan, maar er is begin deze maand heel wat commotie ontstaan rond een advertentiecampagne op de bussen en trams in Antwerpen. De organisatie BE Vegan heeft gedurende welgeteld een dag de boodschap “Melk is dodelijk – voor 150.00 kalveren” op de zijkant van een hoop bussen en trams laten plaatsen. Eigenlijk was het de bedoeling de campagne langer te laten lopen, maar na een reeks klachten van beledigde boeren en een persoonlijke interventie van minister Lydia Peeters heeft De Lijn alle afbeeldingen vroegtijdig verwijderd.

Malcolm lacht met de naïviteit van het Vlaams Parlement

Op woensdag 16 oktober 2019 heeft het Vlaams Parlement een resolutie goedgekeurd waarin de Turkse invasie in Syrië streng wordt veroordeeld [1]. Aan die goedkeuring is een heel debat voorafgegaan. Tijdens dat debat hebben verschillende sprekers hun afkeer uitgesproken over de schendingen van de mensenrechten, over de luchtbombardementen en de burgerslachtoffers en over zowat alles wat allemaal in de krant hebben kunnen lezen.

Malcolm ging naar de betoging tegen de Turkse inval in Rojava

Gisteren, maandag 14 oktober 2019, vond in Leuven een eerste solidariteitsactie plaats voor en door mensen die zich, om het zacht uit te drukken, niet kunnen vinden in de Turkse invasie van Noord-Syrië. Ik ben niet van plan hier een heel betoog te houden over de redenen waarom het niet geoorloofd is voor de Turkse regering om een ander land binnen te vallen, een etnische zuivering aan te kondigen of onschuldige burgers vanuit de lucht te bombarderen. Daar zullen wel genoeg journalisten artikelen aan wijden [1] en als ze dat niet doen, kunnen allerlei andere individuen hun rol overnemen.

Malcolm ging naar het Rebellion festival 2019

Ook dit jaar verzamelden duizenden punks van over heel de wereld zich in het Britse stadje Blackpool voor vier dagen lawaai, alcoholmisbruik en slaapgebrek. Aangezien ik hiervoor in voorgaande jaren al lange en hopelijk zelfs een beetje informatieve recensies heb geschreven, zie ik het niet zitten opnieuw een lange inleiding neer te pennen.

Malcolm analyseert de verkiezingsresultaten

Geveld door griep, heb ik mijn voornemen moeten opgeven vlak voor de verkiezingen nog wat voorspellingen en suggesties te formuleren, maar nu de verkiezingen achter de rug zijn, moet ik wel reageren. Ik moet niet zozeer reageren op de resultaten, maar op de verkeerde interpretaties die ik overal in de media zie en hoor. Blijkbaar zijn al die zogenaamde experts nog niet voldoende vernederd door hun zoveelste foute inschattingen en peilingen om eindelijk eens diep na te denken over hun eigen vooroordelen.

In defence of 'Deutschland', Rammstein’s new clip

[This is a translation of an article originally written in Dutch and first published on the 3th of April 2019]

Malcolm koopt online een huishoudtoestel

Nu her en der winkels de deuren sluiten omdat ze de concurrentie met de online verkoop niet meer kunnen bolwerken [1], wil ik iedereen toch even waarschuwen voor de verleidingen van websites die gratis leveringen en goedkope voorwaarden aanbieden. Die bestellingen lopen niet altijd even gesmeerd als men zou durven te hopen.

Malcolm verdedigt de nieuwe clip van Rammstein

Rammstein heeft een nieuwe plaat uitgebracht en dat was ondertussen ook al een tijdje geleden. De bandleden voelden dan ook goed aan dat het tijd was de eigen relevantie nog eens te bewijzen. Een band die zich met indrukwekkende visuals en inhoudelijke confrontaties op de voorgrond dringt, mag immers niet overkomen als een bende has-beens die nog snel wat geld willen verdienen alvorens definitief naar het nostalgiecircuit te worden verbannen. Wel, dat doel is alvast bereikt.

Malcolm legt toch maar eens uit waar het extreemrechts succes vandaan komt

Na de recente verkiezingsoverwinning van een elitaire manipulator die honderdduizenden Nederlanders aan zijn kant weet te krijgen, worden de kranten en de duidingsprogramma’s op televisie weer overspoeld door allerlei experts die trachten uit te leggen wat de aantrekkingskracht van al die extreemrechtse populisten nu eigenlijk is. Alleen gaat het vaak niet om de juiste experten. Dit is geen vraag voor sociologen, politologen, historici of wetstraatjournalisten.

Malcolm mengt zich in de discussie over de kernuitstap

Ondanks al het lawaai rond het zogenaamde Marrakech-akkoord, lijkt het er sterk op dat het klimaat het belangrijkste verkiezingsthema zal worden. Wel sterk dat een aantal jongeren erin slagen de politieke agenda te sturen enkel door nu en dan niet naar school te gaan. Wie weet hoe de wereld er had kunnen uitzien indien ik als zestienjarige ook wat meer had gespijbeld?