Malcolm kondigt aan: een heel voorjaar vol muziek

Ik heb de voorbije weken weinig op mijn blog gepost en dat om de in onze maatschappij zeer clichématig klinkende reden dat ik het nogal druk heb gehad. Die drukte zal trouwens nog een tijdje blijven aanslepen, want er valt de komende maanden heel wat te beleven in het Leuvense.

Ik zou nu natuurlijk heel actief kunnen overkomen door in verband met elk evenement een apart stukje te schrijven, maar een kort overzicht is voor de lezer misschien heel wat gebruiksvriendelijker. Hoe empathisch van mij.

Ik beweer helemaal niet dat dit overzicht volledig is. Het zijn gewoon stuk voor stuk concerten waarvan ik vind dat ze eenieders aandacht verdienen. Iemand zou dit een streven naar culturele dominantie kunnen noemen, maar ik denk niet dat de rest van de wereld daar aandacht aan zou besteden.

25 januari
Een dilemma voor de muziekliefhebbers, als het ware.
In café Paradox (Diestsesteenweg, Kessel-Lo) kan men naar De Kenny's, een lokale band die in glitterpakjes hardrockversies van Vlaamse schlagers speelt. Naar verluidt, zou het concert om 21.00 uur beginnen, maar ik garandeer op dat vlak niets. De inkom is in elk geval volledig gratis.
In jeugdhuis Sojo (Een-meilaan, Kessel-Lo) kan men naar een hele avond vol lelijke punkers op en naast het podium. Ik beperk me tot een overzicht van die op het podium en dat zijn Reject (one-man band met allicht een enigszins beperkte sound), Young Hearts (melodieus gedoe), Pollution (skapunk), Prophecy of Crows (wat klinkt als een gothic band die te veel in 'A Song of Ice and Fire' heeft gelezen, maar eigenlijk crusty punk blijkt te zijn), The End of Ernie (die een nieuwe LP komen voorstellen) en Days of Desolation (die zowat alles spelen van grindcore tot powerpunk met artistieke invloeden, wat dat laatste ook moge betekenen). De deuren gaan open om 17.00 uur en de inkomprijs bedraagt 5 euro.

7 februari
Wie wil weten hoe slecht het met de jeugd gesteld is, kan die dag best een blik werpen op het podium van muziekcentrum Het Depot (Martelarenplein, Leuven) voor de preselectie van de Rock Rally 2014. De namen van de bands vermeld ik maar niet, want het hele concept is namelijk dat nobele onbekenden de kans krijgen zich voor te stellen. Op zich ben ik tegen muziekwedstrijden, want cultuur mag in principe nooit competitief zijn, maar het kan altijd een mooie kans zijn om eens iets nieuws te ontdekken. De deuren gaan open om 19.30 uur en de inkomprijs bedraagt 8 euro in voorverkoop en 10 euro aan de kassa.

13 februari
Die dag speelt Gary Numan in Het Depot. Na het concert staat ondergetekende in voor een gratis afterparty tot in de vroege uren. Voor meer info verwijs ik naar dit stukje op mijn eigen website. Ik kan nog wel vermelden dat er amper nog kaarten over zijn. Geïnteresseerden kunnen zich dan ook best haasten.

22 februari
De eerste fuif van Bunkerleute van het nieuwe jaar in zaal De Blauwe Kater (Naamsestraat, Leuven) draagt de titel 'An unexpected party' en staat volgens henzelf in het teken van 'a deviant mix of the best dark underground music. From obscure guitar riffs to distorted beats'. De DJ's van dienst zijn vaste medewerkers The Darker Angel en Normkompatibel en uitzendkracht DJ Drexl. De deuren gaan open om 22.00 uur. De inkomprijs bedraagt 3,5 euro voor 23 uur en 6 euro na 23 uur.

24 februari
Me First & The Gimme Gimmes, een hobbyproject van allerlei oudgedienden uit de Amerikaanse punkscene, passeert langs muziekcentrum Het Depot (Martelarenplein, Leuven) om de nieuwe LP, 'Sing in Japanese' voor te stellen. De zanger heeft speciaal voor de gelegenheid zelfs geleerd in het Japans te zingen. Het is eens iets anders. Er zijn ook twee voorprogramma's, namelijk het lokale Homer, een spin-off van het ondertussen niet meer zo actieve PN, en Old Man Markley, dat zowaar bluegrassinvloeden heeft ondergaan en dus allicht best van bij de toog of nog verder wordt beluisterd. De deuren gaan open om 19.30 uur. De inkomprijs bedraagt 23 euro in voorverkoop en 26 euro aan de kassa.

27 februari
The Wolf Banes hebben twee goeie nummers [1] en zullen die ook allebei live brengen in de foyer van muziekcentrum Het Depot (Martelarenplein, Leuven). Misschien wordt de lijst zelfs nog langer, want uiteindelijk is dit de voorstelling van de nieuwe LP ‘The dungeon tapes’. Ik ben nog niet zeker of ik uit die titel mag afleiden dat ze ondertussen allemaal World of Warcraft spelen. De deuren gaan open om 20.00 uur. Tickets zijn er niet meer, want het concert is officieel uitverkocht, maar geïnteresseerden kunnen zich op de wachtlijst laten plaatsen. Ik weet uit ervaring dat er altijd wel wat mensen met een kaart niet komen opdagen.

1 maart
Muziekcentrum Het Depot (Martelarenplein, Leuven) organiseert een heuse ‘Belgian Punk Night’ met optredens van The Kids, Belgian Asociality, Funeral Dress en nog iets, gevolgd door een gratis afterparty met niemand minder dan ikzelf achter het mengpaneel. Voor meer info verwijs ik graag naar mijn eigen post hierover.

8 maart
In jeugdhuis De Klinker (Demervallei, Aarschot), wat tenslotte niet zo ver van Leuven verwijderd ligt, vindt opnieuw een editie plaats van het festival Porta Nigra, door de organisatoren omschreven als ‘your entrance to darker music’. Op het programma staan concerten van Kirlian Camera, Absolute Body Control, Prager Handgriff , IC 434 en Hermaxiss. De deuren gaan open om 18.30 uur. Tegen 01.30 uur zou alles afgerond moeten zijn. Kaarten kosten 26 euro in voorverkoop. De prijs aan de kassa heb ik nog niet gevonden. We zullen er maar van uitgaan dat het om een paar euro meer gaat.
Wie het niet erg vindt zich nog wat verder te verplaatsen, kan diezelfde dag ook naar de punkveteranen van Chelsea en hun Belgisch voorprogramma The Bombsite Kids in Café Excelsior (Sint-Pieterskerkstraat, Jette) [2]. Hoe laat het daar precies begint, weet ik niet, maar de inkomprijs bedraagt 12 euro in voorverkoop en 15 euro aan de kassa.

9 maart
Het gebeurt niet vaak, maar ditmaal is er zowaar een metalconcert in muziekcentrum Het Depot (Martelarenplein, Leuven). Soulfly behoeft geen verdere introductie en we kunnen enkel hopen dat ze hun cover van ‘Ain’t no feeble bastard’ van Discharge spelen, want dat is een brok agressie zoals een mens er in heel zijn leven geen vijf tegen het lijf loopt. Wie het voorprogramma zal verzorgen, is nog voorwerp van discussie, maar hopelijk kan ik daar zeer binnenkort meer over zeggen. De deuren gaan open om 20.00 uur. Tickets kosten 23 euro in voorverkoop en 26 euro aan de kassa.

10 maart
Het drukste weekend op de lijst wordt nog verlengd met dit concert van Laibach in muziekcentrum Het Depot (Martelarenplein, Leuven). Als ze zo voortgaan, kunnen ze daar beter slaapzakken beginnen te verhuren. Ook hier is het nog niet duidelijk wie voor het voorprogramma zal instaan, maar ook dat punt zou zeer binnenkort duidelijk moeten worden. De deuren gaan open om 20.00 uur. Tickets kosten 18 euro in voorverkoop en 21 euro aan de kassa.

24 maart
Wie The End of Ernie op 25 januari in jeugdhuis Sojo heeft gemist, kan deze avond voor een herkansing terecht in het Rockcafé (Koude Markt, Leuven). Het geïmproviseerd en hopelijk zeer labiele podium zal ook worden beklommen door Constant Fear, een Schotse hardcoreband die al sinds 1982 om een betere wereld vraagt en ondertussen wel behoorlijk gefrustreerd moet zijn en een derde band die nog uit de wachtrijen van de lokale OCMW’s moet worden gerecruteerd. Heel het boeltje start om 19.00 uur en de inkomprijs bedraagt 5 euro.

4 april
Het meer dan fantastische Corvus Corax doet eindelijk muziekcentrum Het Depot (Martelarenplein, Leuven) aan en dat mag u zeker niet missen. Voor de middeleeuwers krijgt Star Industry eindelijk weer eens de kans op een groot podium te staan en na de concerten is er een gratis afterparty met uw aller Malcolm. Voor meer info verwijs ik naar mijn eerdere post hierover.

15 april
Aangezien de wereld volgens sommige bronnen groter dan het gerechtelijk arrondissement Leuven is, maak ik hier ook melding van het concert van de al even legendarische als fantastische The Adicts, die in jeugdhuis Nijdrop (Kloosterstraat, Opwijk) alweer een hele zaal zullen wegblazen. Het voorprogramma wordt verzorgd door het mij persoonlijk totaal onbekende Frau Blücher and the Drunken Horses. Na de concerten is er een afterparty met DJ Viperella. De deuren gaan open om 20.00 uur. Voor wie er die dag niet kan bijzijn, geef ik nog mee dat ze onder meer ook op 3 april in Shanghai en op 10 april in Tel Aviv spelen.


24 april
Aangezien ik het toch niet kan laten hier ook eens iets anders dan een concert te vermelden, wil ik hier ook de jaarlijkse Clockworkquiz promoten. Deze quiz, het enige nog functionerende restant van het vroegere jeugdhuis Clockwork, is traditioneel aartsmoeilijk, maar dat zegt men van het leven ook. Wie meer info wil, moet me maar mailen. Ik weet op dit ogenblik zelfs nog niet hoe laat ze eraan willen beginnen of hoeveel het zal kosten.

13 mei
In het Rockcafé (Koude Markt, Leuven) organiseert het collectief Freedom in Fire een benefietavond voor de nabestaanden van Ivan Khutorskoi, een Russische antifascistische activist die blijkbaar door neonazi’s is vermoord. Naast een vertoning van een documentaire over deze affaire, die eens te meer aantoont dat Rusland geen democratie, rechtstaat of beschaafd land is, kunnen de aanwezigen ook luisteren naar live performances van What We Feel, Russische hardcore, en Moscow Death Brigade, Russische politieke hiphop die in dat taaltje ongetwijfeld vrij surrealistisch klinkt. De inkomprijs heb ik nog nergens teruggevonden en het aanvangsuur is compleet irrelevant wegens toch niet meer dan een vage indicatie.

28 mei
Na het eerder vermelde Chelsea passeren nu ook de al even oude punkveteranen van The Lurkers langs Café Excelsior (Sint-Pieterskerkstraat, Jette). Voor zover ik weet, is er geen voorprogramma en is er trouwens ook geen voorverkoop. Wie binnen wil, moet gewoon aan de kassa 8 euro neertellen. Ik vind dat eigenlijk zeer goedkoop voor een groep die al meer dan 35 jaar bestaat.

31 mei
Hoewel het nog geen drie maanden geleden is, kan men deze dag opnieuw naar het festival Porta Nigra in jeugdhuis De Klinker (Demervallei, Aarschot). Ditmaal zal het podium in beslag worden genomen door Clan of Xymox, The Beauty of Gemina, This Morn' Omina, Triarii, Ikon, Lamia Vox en Tzolk'in, oftewel een even mooie affiche als in maart 2014. Veel informatie over deze editie heb ik nog niet teruggevonden, maar ik veronderstel dat het aanvangsuur en de inkomprijs niet zo veel zullen verschillen met wat hierboven staat.

Tot slot wil ik liefhebbers van de donkere tegendraadsheid aanraden om 4 oktober en 21 november alvast vrij te houden. We komen hier later nog op terug, maar iedereen is nu alvast tijdig gewaarschuwd.

Wie denkt dat ik nog iets ben vergeten of van plan is nog een bijkomend evenement te organiseren, mag het me altijd laten weten. Dit is gewoon een overzicht van wat ik op dit ogenblik weet.

 ---------------
[1] Goeie eigen nummers, bedoel ik. Ze kunnen hun setlist natuurlijk altijd nog met een paar geslaagde covers aanvullen.
[2] Gemakkelijk te bereiken met de trein. De zaal is op letterlijk minder dan een minuut stappen van het station van Jette.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.