Malcolm nam afscheid van Fred Velghe: met geluiden

Hieronder staat de tracklisting, oftewel de lijst met songs, gebruikt tijdens de begrafenis van Fred. Eigenlijk zou die lijst meterslang moeten zijn, maar wegens tijdsgebrek hebben we wat moeten snoeien in zijn favorieten. Deze lijst is natuurlijk vooral bedoeld voor de mensen die er deze ochtend niet bij konden zijn, maar misschien halen anderen er ook nog wat troost of inspiratie uit.


Achtergrondmuziek tijdens de begroeting:

1    Barry de Vorzon – Theme song from The Warriors
Minder bekend, maar wel een van zijn favorieten, afkomstig uit een cultfilm die we misschien allemaal eens moeten herontdekken.

2    Cypress Hill – Insane in the brain
Voor sommigen komt het misschien als een verrassing, maar Fred was ook wel een liefhebber van de betere hiphop, oftewel die hiphop die niet wordt gemaakt door stoere mannen die enkel over hun bende en hun bitches kunnen opscheppen.

3    The Selecter – Missing words
Ska van topniveau. De tekst is niet 100 percent van toepassing, maar de titel wel.

4    Ramoneurs de Menhirs – Vive le feu
Jarenlang heeft Fred me aangespoord om deze band eens naar Leuven te halen. In november was het bijna gelukt, maar helaas viel ook dat weer in het water. De mensen van Het Depot zijn alvast gewaarschuwd: nu ben ik meer dan ooit gemotiveerd om mijn belofte waar te maken.
    
5    Demented are go – Surf ride to oblivion
Psychobilly is ook een stijl die velen niet onmiddellijk met Fred zullen associëren, maar ook dit was een kleur in zijn brede muzikale spectrum.

6    Zyklome A – We all hate cops
Anekdotes om dit te illustreren zijn er genoeg. Fred was geen harde betoger of hooligan, maar hij had er wel een hekel aan hoe paljassen met een minderwaardigheidscomplex anderen kunnen commanderen enkel omdat ze een uniform dragen.

7    Claw Boys Claw – That's life
Een band die ondertussen wat in de vergetelheid is gesukkeld, maar dat ligt meer aan henzelf dan aan hun die-hard fan Fred.

8    The Goats – Typical American
Nog een hiphopnummer, dat overigens verrassend actueel blijft. De tekst was perfect wat Fred wilde horen, maar helaas hebben de meeste Amerikanen de boodschap niet ter harte genomen.

9    The Business – Smash the discos
Geen commerciële rotzooi voor Fred. Hij had geen behoefte aan dure discotheken die enkel aandacht voor de recentste trends hadden en die hun lichtinstallatie enkel konden afbetalen door belachelijke prijzen voor een pint aan te rekenen. Hij was niet alleen. Ik heb hier ook geen behoefte aan. Ze kunnen de boom in.


Songs tijdens de plechtigheid zelf:

1    The Specials – Friday night, Saturday morning
De meest toepasselijke tekst in heel de lijst. Dit was zijn leven en wij hadden het genoegen er soms deel van uit te maken.

2    Suicidal Tendencies – Institutionalised
De begrafenisondernemer heeft me vooraf gevraagd of deze tekst niet te confronterend was. Natuurlijk niet.

3    Cosmic Psychos – Nice day to go to the pub
Dat was het vaak, maar nu even niet. Het zal nog even duren voor we dit allemaal hebben verwerkt. Misschien wordt het ooit nog een nice day en zullen we de pub bezoeken, maar het zal nooit volledig hetzelfde zijn.

4    UK Subs – Warhead
Morgen spelen ze in Brussel en dat voor het eerst in jaren zonder Fred. Ik ga, niet enkel als een vorm van eerbetoon, maar ook om Charlie Harper mee te delen dat een van zijn grootste fans er niet meer is.

5    Stiff Little Fingers – Johnny was
Bij gebrek aan een nummer over Fred zelf, dan maar dit: “Johnny was a good man”. Wie wil meezingen, kan de voornaam in de titel gemakkelijk vervangen.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.