Malcolm steunt: de onderzoeksjournalisten van Apache

Het was eigenlijk de bedoeling deze tekst enkele dagen geleden al te posten, maar toen ons tuinhuis plots besloot af te branden, heb ik mijn prioriteiten even moeten bijstellen en heb ik me gedurende enkele dagen op wereldse zaken moeten concentreren. Maar goed, beter laat dan nooit.

Aangezien ze het dossier zelf beter kennen en zelf al een hele toelichting hebben geschreven, kan ik het ditmaal kort houden [1]. De website www.apache.be is opgericht door onderzoeksjournalisten die in alle onafhankelijkheid achter de waarheid aangaan, zelfs als die goed zit verborgen onder lagen van propaganda, angst en opportunisme. Deze organisatie, die officieel door het leven gaat als de cvba De Werktitel, wordt nu echter op een ongeziene manier tegengewerkt.

Wat mij betreft, is het eenvoudig. Als het waar is, mag een journalist het neerschrijven. Ik onderschrijf nog steeds de definitie van de vrije meningsuiting van Wolinski, ondertussen ook al door aanhangers van een autoritaire doctrine neergeschoten. Het recht op vrije meningsuiting is niet het recht te zeggen wat men wil, maar het recht te zeggen wat men weet.

De N-VA heeft een hekel aan iedereen die zich kritisch over hun plannen Vlaanderen om te vormen tot een als nationalistisch en kapitalistisch vermomde kleptocratie, waarin de huidige Belgische elite wordt vervangen door een nieuwe Vlaamse elite die wordt geselecteerd uit de vrienden van de partijtop. Dat is niets nieuws, maar de manier waarop de partij de mensen probeert te dwingen het bestaansrecht van deze vorm van georganiseerde misdaad te aanvaarden, overschrijdt echt wel de grenzen van het toelaatbare.

Apache is al eerder gedagvaard voor het uitbrengen van informatie over dubieuze transacties waarbij partijmedewerkers en hun zakenvriendjes betrokken zijn. Nu heeft blijkbaar het kabinet van minister Homans besloten ook in te grijpen om een investeringsdossier te begraven. Kort samengevat, komt het erop neer dat de Vlaamse overheid beschikt over een aantal organisaties, zoals bijvoorbeeld de Participatiemaatschappij Vlaanderen, om Vlaamse bedrijven te helpen financieren. Het gaat dan niet om subsidies, maar om leningen, oftewel om de injecties met cash die startende of groeiende bedrijven vaak nodig hebben om hun plannen te kunnen waarmaken.

Normaal gezien, worden dergelijke dossiers behandeld door onafhankelijke experts die boekhouding, business plan en economische voorspellingen analyseren. In dit geval hebben ze echter de kans niet gekregen, want tegen alle procedures in is nu de zuiver politieke beslissing genomen dat Apache niet in aanmerking komt. Als ze bepaalde kritische artikelen nooit hadden gepubliceerd, zouden ze het geld volgens mij nu al hebben.

De conclusie is eenvoudig. Apache hindert de N-VA. Ik wil de N-VA ergeren. Ik hoop dat iedereen die dit leest de N-VA wil ergeren. Apache heeft geld nodig. Ik kan wel een paar euro’s missen. Ik hoop dat iedereen die dit leest ook enkele euro’s kan missen. Natuurlijk zijn wij niet in staat dezelfde investeringsfondsen op tafel te leggen als een daartoe opgericht fonds, maar een abonnement dat toegang verleent tot alle artikelen op de website www.apache.be kost niet zo veel. De prijzen variëren van 2 euro voor een dag tot 80 euro voor een heel jaar.

Ik stel voor dat we er allemaal voor gaan. Elke euro die wij uitgeven, ergert de N-VA. Als dat geen motivatie is.


------------------
[1] Wie wil weten waarover het precies gaat, moet dit artikel maar eens lezen.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.