Malcolm stuurt een bericht: aan de voorzitter van de N-VA

Beste Bart,

De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen hebben voor alle partijen gevarieerde resultaten opgeleverd. Elke partij had wel een paar overwinningen te vieren en tegenvallers te betreuren. U vormt hierop geen uitzondering. Uw Antwerpse machtspositie heeft standgehouden, maar in Leuven is het minder goed afgelopen. Lorin de Overloper heeft een beetje winst geboekt, maar mag de komende zes jaar aan de Klaagmuur doorbrengen.

U bent natuurlijk niet het type om nu meer dan een half decennium bij de pakken te blijven zitten. Voor zover ik u kan inschatten, denkt u nu al na over een manier om die socialistische profiteurs en ecologische moeiallen in 2024 definitief uit het stadhuis te verbannen. Over een ‘schoon verdiep’ spreken wij hier natuurlijk niet. Daarvoor is ons Nederlands te goed. Maar het is duidelijk wat ik bedoel. Als het met deze lijst niet lukt, is het tijd voor een nieuwe aanpak.

Er is de afgelopen jaren veel geroddeld over een mogelijke verhuis van Theo Francken naar Leuven. De populairste politicus van het land zou natuurlijk een verschil kunnen maken, maar voor u hem onder druk zet om zijn vrouw teleur te stellen en toch van Lubbeek naar Leuven te migreren, wil ik met u graag enkele cijfers en percentages overlopen. Dat hoort bij een goed bestuur.

Dit is de huidige samenstelling van de gemeenteraad:

partij:                zetels:
sp.a                   14
N-VA                   11
Groen                 10
CD&V                  8
Open Vld             2
PvdA                   1
Vlaams Belang     1    
(totaal)               47

De komst van Theo Francken zou natuurlijk voor enige verschuivingen zorgen. Ik maak er even abstractie van dat een verdere stijging van het inwonersaantal ertoe zou kunnen leiden dat er in 2024 meer dan 47 zetels te verdelen zijn. In welke mate er inwoners zullen bijkomen, valt immers moeilijk te voorspellen. De overdreven hoge woningprijzen vormden niet voor niets een belangrijk discussiepunt tijdens de verkiezingscampagnes. Hetzelfde geldt voor het gebrek aan open ruimte voor bebouwing en voor de wenselijkheid van grootschalige maar onbetaalbare nieuwbouwprojecten. Omgekeerd is de kans wel zo goed als onbestaande dat het inwonersaantal opnieuw zal dalen.

Als we ons aan die 47 bestaande zetels houden, kunnen we proberen in te schatten wat de komst van de heer Francken voor onze stad zou betekenen. Als hij wil winnen, moet hij niet enkel de elf zetels van zijn fractie behouden, maar moet hij ook nieuwe kiezers weten aan te trekken. Dat is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. Die kiezers moeten namelijk ook ergens vandaan komen.

Die zetel van het Vlaams Belang is het gemakkelijkste slachtoffer. Er is echter geen enkele kiezer van de PvdA die een overstap naar uw partij overweegt. Open Vld stelt niet veel voor, maar er zal altijd een harde kern overblijven die trouw aan de partij blijft. Hier valt nog een zetel te rapen. CD&V is het volgende doelwit. Daar vallen zeker nog twee zetels binnen te halen, maar meer zal het ook niet worden. De Leuvense afdeling van CD&V staat vrij ver van het uitgesproken rechtse wereldbeeld van mensen als Pieter De Crem. Het bewijs is geleverd, want de partij heeft net een uitgesproken progressief bestuursakkoord ondertekend. Op meer dan die twee zetels hoeft u volgens mij niet te rekenen, maar ik zal inschikkelijk zijn en er u drie gunnen. Een onverwachte meevaller valt tenslotte niet uit te sluiten. Daar zal het echter bij blijven. Als Groen stemmen verliest, zal het niet aan uw partij zijn. Als sp.a stemmen verliest, zal het veeleer aan Groen dan aan de N-VA zijn. Nu ja, we mogen dat ook niet uitsluiten. Ik stel voor dat we ook daar een zetel in uw richting laten schuiven.

Samengevat, levert dit het volgende resultaat op:

partij:                zetels

N-VA                  17
sp.a                  13
Groen                10
CD&V                 5
Open Vld            1
PvdA                  1
Vlaams Belang    0
(totaal)              47

In dit geval wordt uw N-VA wel de grootste partij, maar dat betekent niet automatisch dat ze ook de burgemeesterspost kan binnenhalen. Het garandeert zelfs geen deelname aan de coalitie. In de dorpspolitiek zijn scrupules soms ver te zoeken. U kent ongetwijfeld ook een paar voorbeelden.

Om een coalitie te vormen, moet de N-VA een partner vinden. Een meerderheid in de gemeenteraad vergt immers minstens 24 zetels. Aangezien coalities met vier of meer partijen altijd tot wrijvingen en andere problemen leiden, beperk ik me tot meerderheden met twee of drie partijen. Laten we eens kijken wat de mathematische mogelijkheden zijn.

N-VA + sp.a = 30 zetels
N-VA + Groen = 27 zetels
N-VA + sp.a + Groen = 40 zetels
N-VA + Groen + Open Vld = 28 zetels
N-VA + sp.a + Open Vld = 31 zetels
N-VA + Groen + CD&V = 32 zetels
N-VA + sp.a + CD&V = 35 zetels
sp.a + Groen + CD&V = 28 zetels
sp.a + Groen + Open Vld = 25 zetels
sp.a + Groen + PvdA = 24 zetels

Bekijk dit eens rustig. Een rechtse meerderheid kunt u met deze zetelverdeling in elk geval vergeten. Om enige kans op deelname aan het bestuur te maken, zou uw partij minstens een van de linkse partijen moeten overtuigen. Lijkt dit u waarschijnlijk als u de vrij gematigd en humanistisch overkomende Lorin Parys als lijsttrekker vervangt door iemand die aan de linkerzijde systematisch als een fascistoïde racist wordt afgeschilderd?

Beste Bart, ik denk dat u Theo beter thuis laat. Hij woont graag in Lubbeek en wij gunnen hem dat. Hij kan in Leuven niets komen doen, behalve zijn nationale reputatie om zeep helpen met een jammerlijke nederlaag. We weten hier wat dit betekent. Vraag het maar aan Rik Daems.