Over de Auvibel-taks

Minister Van Quickenborne is van mening dat de belasting van geluidsdragers, zoals blanco cd’s en dvd’s, usb-sticks, externe en geïntegreerde harde schijven, mp3-spelers en dergelijke, moet worden uitgebreid. Het komt erop neer dat iedereen die een geluidsdrager koopt een taks moet betalen, de zogenaamde Auvibel-taks. Officieel is deze taks bedoeld om de artiesten te compenseren voor het feit dat hun muziek door middel van deze geluidsdragers kan worden gekopieerd. Hier klopt natuurlijk iets niet mee.

Ten eerste heeft iedereen het recht zijn eigen muziekcollectie voor eigen gebruik te kopiëren. Ten tweede hebben muzikanten het recht de door hun gecomponeerde muziek op te nemen. Beide groepen mensen zouden dus het slachtoffer worden van een regeling die hen volgens de officiële toelichting ten goede zou moeten komen.

Ik zie hierin een zoveelste poging van de jonge hippe ultraliberaal Van Quickenborne om iedereen eens en voor altijd duidelijk te maken dat niets gratis is en dat consumptie, in dit geval van muziek, enkel kan als er andere mensen geld mee verdienen. Natuurlijk zullen weer, net als bij de inning van de auteursrechten en van de billijke vergoeding, enkel de overbekende en reeds overbetaalde artiesten hiervan profiteren. De rest zal weer door de mazen van het net vallen en geen eurocent ontvangen.

Een aantal artiesten heeft geen behoefte aan een Auvibel-taks en ik kan me voorstellen dat dit voor een groot gedeelte van het gewone publiek ook geldt. Wie een open brief aan de irritante Van Quickenborne[1] wil ondertekenen en daardoor druk wil uitoefenen om deze taks braafjes in de koelkast te steken, kan terecht op http://www.homerecording.be/artikel/open-brief-artiesten-protesteren-ze… . Het is natuurlijk mogelijk dat de taks er ondanks dit schrijven ook komt, maar misschien kunnen we deze ministeriële slaaf van het bedrijfsleven toch een beetje op de zenuwen werken en dat is al een doelstelling op zich.

Het staat iedereen uiteraard vrij deze boodschap naar eigen inzichten te verspreiden.

----------
[1] Van Quickenborne is in mijn ogen trouwens meer dan enkel irritant. Hij is eenvoudigweg schadelijk voor onze samenleving. We komen hier later zeker nog eens op terug.