Over de erkenning van de NSV door LOKO (deel 1)

Een paar dagen geleden heeft LOKO, de Leuvense Overkoepelende Kringenorganisatie oftewel de officiële koepel van alle studentenkringen, besloten te doen wat gedurende decennia ondenkbaar was. De NSV, de Nationalistische Studentenvereniging, heeft een erkenning als vrije vereniging gekregen. De betekenis van deze beslissing heeft twee belangrijke gevolgen. Ten eerste kan de NSV nu subsidies krijgen voor de onkosten [1] die in het kader van door de vereniging georganiseerde activiteiten zijn gemaakt. Ten tweede kan de NSV zich nu op een soort democratische legitimatie van het eigen bestaan beroepen om kritische stemmen de mond te snoeren.

Aangezien de interne subsidiekanalen van LOKO voor oningewijden zo transparant als een baksteen tegen een gebetonneerde achtergrond zijn, wil ik hier als gewezen voorzitter [2] van de Financiële Kontrole Kommissie [3], oftewel FKK, even wat achtergrondinformatie over geven die natuurlijk weeral in geen enkele krant valt terug te vinden.

De FKK is een semi-onafhankelijke entiteit die deel van het organogram van LOKO uitmaakt en die bestaat uit vertegenwoordigers van LOKO en van alle erkende vrije verenigingen [4]. De vertegenwoordiger van LOKO is voorzitter van de commissie. In de regel gaat het hier om een van de contractuele personeelsleden die voor LOKO werken [5]. Elke erkende vrije vereniging mag meerdere vertegenwoordigers sturen, maar heeft slechts een stem tijdens de vergaderingen.

De FKK heeft twee bevoegdheden. Ten eerste moet de commissie jaarlijks een advies uitbrengen over de erkenningsaanvragen van de vrije verenigingen. Dit advies wordt vervolgens aan LOKO overgemaakt. Aangezien de FKK, op de voorzitter na, uit betrokken partijen bestaat, mag de commissie hier natuurlijk niet zelf over beslissen. De aanvragen worden tijdens een algemene vergadering van LOKO behandeld en goedgekeurd of, mits motivering, afgewezen. Ten tweede moet de commissie op regelmatige basis [6] vergaderen over de aanvragen tot subsidiëring door de erkende vrije verenigingen. Hierbij hebben alle erkende vrije verenigingen stemrecht. Dit betekent dat alle verenigingen elkaars aanvragen onder de loep nemen en trachten in de aanvragen van diegenen die ze niet kunnen uitstaan inbreuken op het reglement te vinden.

In de praktijk komt het er bijgevolg op neer dat er nu nog een bijkomende rechtse vereniging de vergaderingen kan bijwonen, niet enkel om de eigen kassa te spijzen maar vooral om de aanvragen van linkse verenigingen te bekritiseren [7]. Persoonlijk ben ik er trouwens van overtuigd dat die rechtse verenigingen dit laatste belangrijker vinden dan die paar euro’s die ze aan de aanvragen bij de FKK kunnen overhouden.

Hoe dit alles tot stand is kunnen komen, zal in een volgend stukje aan bod komen.

----------
[1] Het gaat wel degelijk om de vergoeding van onkosten en niet om forfaitaire subsidies. Elke financiële ondersteuning moet door de organisatie zelf worden aangevraagd en door middel van bewijsstukken worden verantwoord. Het is natuurlijk heel gemakkelijk voor een dergelijke organisatie om hiermee te foefelen. Zo kan een gastspreker een papiertje ondertekenen waarop staat dat hij voor zijn lezing 200 euro heeft ontvangen en vervolgens met een vergoeding van 100 euro naar huis vertrekken. Het subsidieerbare percentage van de resterende 100 euro verdwijnt rechtstreeks in de kassa van de organisatie. Dit trucje is zo oud als de straat en het is haast onmogelijk hier iets tegen te doen.
[2] Ja, waar heb ik eigenlijk nooit ingezeten? Juist, in de NSV.
[3] De taalfouten zijn een erfenis uit een grijs verleden, waarvoor ik geen enkele verantwoordelijkheid draag. Ooit schrijf ik nog wel eens een stukje over de al dan niet goedbedoelde fouten van de linkse beweging in de jaren zeventig en daar horen dergelijke spellingsaberraties zeker bij.
[4] De commissaris van de Vlaamse Regering bij de KU Leuven maakt als waarnemer deel van de vergadering uit, maar moeit zich in de praktijk niet met de inhoudelijke werking. We zullen er maar van uitgaan dat die man gewichtiger dossiers op zijn bureau heeft liggen.
[5] …maar die niet door LOKO worden tewerkgesteld. Ik moet me hier voorzichtig uitdrukken. Het personeel van LOKO wordt aangeworven en betaald door een aparte vzw. Op die manier hoeft LOKO geen rechtspersoon te hebben en kan de organisatie ook niet aansprakelijk worden gesteld als er iets ernstigs misloopt. Ooit schrijf ik nog wel eens een stukje over de successen van de linkse beweging in de jaren zeventig en daar horen dergelijke constructies met mantelorganisaties zeker bij.
[6] In de praktijk vinden die vergaderingen plaats tijdens elke maand van het academiejaar. Tijdens de periode juni-september valt de hele werking wat stil, vooral omdat de vrije verenigingen zo goed als niets organiseren en bijgevolg ook geen ondersteuning aanvragen.