Over de resultaten van de federale verkiezingen

De stemmen zijn geteld, de processen-verbaal zijn geklasseerd en de resultaten hebben in elke krant gestaan. Tijd om eens te zien wat er nu precies is gebeurd. We overlopen even de partijen in alfabetische volgorde.

BUB
Streefdoel: de eenheid van België bewaren.
Resultaat: buiten Brussel, waar de partij ook al niet echt van de grond komt en waar de Belgische idee sowieso nog sterk leeft, bereikt de BUB hoegenaamd niets.

CAP
Streefdoel: een beleid op maat van de werkmens, de arme mens, de onderdrukte mens en de andere slachtoffers van de meedogenloze neoliberale ultrakapitalistische hebzucht van de vrijemarktparasieten.
Resultaat: de werkmens en de arme mens stemmen blijkbaar liever op een andere partij, de mening van de onderdrukte mens wordt per definitie niet gehoord.

CD&V
Streefdoel: de eigen positie vrijwaren als enige echte legitieme heersers van dit land.
Resultaat [1]: wie gelooft die mensen nog?

CdH
Streefdoel: een electoraal gemandateerde dam opwerpen tegen het separatisme en de anti-Franstalige koers van bepaalde Vlaamse bewegingen.
Resultaat: een status quo, die regeringsdeelname niet onhaalbaar maakt en die de geloofwaardigheid als significante partij niet ondermijnt.

Ecolo
Streefdoel: het voor de hand liggende alternatief worden voor progressieve mensen die meestal op de PS stemmen.
Resultaat: stemmenverlies, waarschijnlijk aan de PS.

FN
Streefdoel: zuiver bloed, blanke huid, overheidsdotaties die naar de rekeningen van de mandatarissen kunnen worden doorgesluisd.
Resultaat: gedeporteerd.

Groen!
Streefdoel: opnieuw populair worden en tegelijkertijd hopen inhoudelijk opnieuw een beetje ernstig te worden genomen.
Resultaat: op zich niet mislukt, maar het kan allemaal ook zonder hen.

LDD
Streefdoel: de afbouw van de erfenis van Maynard Keynes.
Resultaat: voorbijgestreefd, niet langer geloofwaardig en niet langer geloofd, de handlangers zijn opgeofferd, de capo blijft aan de voederbak van het parlementaire loonstelsel zitten.

LSP
Streefdoel: een socialistische staat, economie en publieke opinie.
Resultaat: de kandidaten op deze lijst halen minder stemmen dan er mensen aan de togen van dit land hun ideeën verkondigen.

MR
Streefdoel: de bankrekening van Didier Reynders veilig stellen en het FDF de kans geven door middel van de bestendiging van de economische ongelijkheid in de Brusselse Rand alsnog enige erkenning door de Parijse haute finance [2] los te weken.
Resultaat: de messen worden geslepen, maar er is geen enkele zekerheid dat een interne afrekening een mooier toekomstperspectief zal bieden.

N-VA
Streefdoel: de stapsgewijze mars naar een Vlaamse staat, waarin rijke Vlamingen de plak zwaaien en niet langer door arme Walen of arme Vlamingen worden gehinderd.
Resultaat: een overwinningsroes die tegelijkertijd een vergiftigd geschenk kan blijken, vooral wanneer duidelijk wordt dat deze partij, als het erop aankomt, sneller voor het ultraliberalisme dan voor het nationalisme zal kiezen.

Open Vld
Streefdoel: belangrijk zijn.
Resultaat: onbelangrijk geworden, het zal nog meerdere jaren duren voor de Vlaamse liberalen terug aan de top staan of aan de machtsuitoefening mogen participeren.

PP
Streefdoel: Jean-Marie Dedecker evenaren, maar dan aan Franstalige zijde.
Resultaat: gelukt, zij het vooral omwille van de nederlaag van LDD.

PS
Streefdoel: de politieke macht in Wallonië behouden en zelfs uitbreiden, de MR onderuit halen, de toekomstige federale regering in grote mate domineren.
Resultaat: de twee eerste doelstellingen zijn bereikt, de derde doelstelling blijft nog voor een tijdje onbereikbaar, maar dit enkel omwille van de onverwacht grote overwinning van de N-VA.

PTB
Streefdoel: een mandaat voor een doorgedreven prerevolutionaire koers die moet uitmonden in een zuiver socialisme.
Resultaat: net geen zetel gehaald in de provincie Luik, de dag waarop de gevestigde waarden bij wijze van uitzondering eens door extreemlinks in plaats van extreemrechts worden geshockeerd laat nog even op zich wachten.

PvdA
Streefdoel: een revolutionaire aanpak in naam van het volk.
Resultaat: het aantal stemmen stijgt eens te meer, als de afkeer van het grote publiek ten aanzien van het verleden van deze partij eindelijk eens weggewerkt geraakt, moet de kiesdrempel nog worden genomen.

sp.a
Streefdoel: onduidelijk, vooral tijdens de campagne.
Resultaat: onduidelijk, ze houden zich voorzichtig op de achtergrond, wachtend op initiatieven, voorstellen en uitspraken van de partijen die meer in de pap te brokken hebben.

Vlaams Belang
Streefdoel: de schade beperken.
Resultaat: de Europese, Vlaamse, provinciale en lokale mandatarissen mogen nu beginnen panikeren.

Natuurlijk is met wat hierboven staat verre van alles gezegd. Om over onderhandelingen en coalitievorming te spreken, is het nog wat vroeg. In elk geval zal ik de komende weken nog nader ingaan op een aantal thema’s die tijdens de campagne aan bod zijn gekomen en die tijdens de gesprekken tussen de verschillende partijen zeker ook weer zullen opduiken.

----------
[1] Over leedvermaak hebben we het een andere keer nog wel eens. Michel Doomst verdient het.
[2] Dit is zeker een punt waar ik ooit nog op terugkom. De militante francofonie in en rond Brussel heeft niets met Wallonië te maken en zal zich nooit aan enige vorm van solidariteit met de verpauperde arbeiders van de Borinage bezondigen. Hun enige streefdoel is aansluiting vinden bij het Europese milieu waar ze deel van willen uitmaken, de Franse economische elite, gesymboliseerd door Parijs, de traditionele hoofdstad van wat in hun ogen de superieure cultuur van deze planeet is.