Over de toekomst van de heer Jean-Luc Dehaene

Nu de staking bij AB Inbev, het Belgische filiaal van de Braziliaanse brouwerij AmBev, op zich trouwens het resultaat van de fusie tussen de oudere brouwerijen Brahma en Antarctica[1], achter de rug is, wordt het tijd om enkele conclusies te trekken. Ten eerste, de publieke opinie telt. De Europese directie van InBev, die door een gelukkig toeval eveneens in Leuven is gevestigd, heeft goed kunnen zien waar de sympathie van de bevolking lag. In tegenstelling tot spoorstakingen, die bij veel reizigers en pendelaars vaak enkel op kritiek en ontevredenheid worden onthaald, had deze staking wel degelijk de steun van brede lagen van de bevolking, oftewel van de klanten die worden verondersteld de producten van de firma te kopen en te consumeren.

Ten tweede, vakbondsacties kunnen nog wel degelijk het verschil maken. Veel mensen geloofden er niet in. Dit geldt allicht zelfs voor een groot gedeelte van de stakers zelf. De bedrijfsleiding heeft echter ingebonden. De stakers hebben hun slag zonder meer thuisgehaald. Dit alles hebben ze bereikt door een oude vertrouwde formule toe te passen. In tegenstelling tot wat de collaborateurs met het corporatistisch regime beweren, zijn vakbonden duidelijk geen fenomeen van de vorige eeuw. Ze hebben nog maar eens bewezen dat ze een rol van betekenis kunnen spelen. Zonder syndicale vertegenwoordiging had het personeel het voorgestelde herstructureringsplan allicht niet kunnen tegenhouden.

Ten derde, de heer Dehaene, een politiek beest met vele tentakels en nog meer connecties, verdient te veel. Dit roept om een nieuwe eis. Dit is mijn voorstel: “Wij willen uw geld”. Het gaat niet om het geld op zich. Het gaat er niet om wie het krijgt. Het gaat niet om geld dat van andere bronnen afkomstig is. Het gaat er enkel om eens mens die te veel verdient al dat geld weer af te pakken. Al was het maar om een voorbeeld te stellen. Zij die veel geld hebben, moeten voor hun bezittingen vrezen. Sfeerbevorderend zou het in elk geval zijn.

Wie wil weten over welk geld ik het eigenlijk heb, verwijs ik graag door naar een veelzeggend artikel: http://www.leuvencentraal.org/artikel/dehaene-wordt-slapend-rijk-door-o… .

----------
[1] Net zoals Interbrew destijds het resultaat was van de fusie tussen de brouwerijen Stella Artois en Jupiler.