Over een geschikte stroomleverancier

Aangezien ik volgens de gebruiksvoorwaarden van bloggen.be ook commerciële berichten mag plaatsen, wil ik hier nu en dan ook reclame maken voor organisaties, bedrijven en personen die dergelijke aandacht meer dan verdienen. Elke week verschijnen overal klaagzangen over de hoge tarieven van Electrabel en de manier waarop een Frans bedrijf, Suez-Gaz de France, ten gevolge van het naïeve geloof van onze politici in de heilzame werking van de vrije markt de facto een bijna allesoverheersende controle over onze Belgische energiemarkt heeft verworven. Alle klachten en scheldtirades zijn meer dan terecht, maar daar mag het natuurlijk niet bij blijven. De enige manier waarop we echt iets aan het machtsmisbruik van Electrabel kunnen doen, bestaat eruit eenvoudigweg geen elektriciteit meer van deze firma te kopen. Maar dat houdt natuurlijk in dat een andere stroomleverancier moet worden gezocht en de meeste van die bedrijven zijn al geen haar beter. Niet enkel Electrabel is tot alles bereid om een halve euro meer winst te maken.

En daarom ben ik dus al jaren een trouwe klant en coöperatief aandeelhouder van Ecopower. Het principe is eenvoudig. Ik citeer even de site http://www.ecopower.be/Joomla/ : “Ecopower cvba is een erkende coöperatieve vennootschap. Een bedrijf dus, maar wel met een maatschappelijk doel, een transparante structuur en heel veel kleine aandeelhouders. Ecopower wil projecten met hernieuwbare energie en rationeel energiegebruik financieren. Dit kan op verschillende manieren. Op dit moment wordt vooral gewerkt aan projecten die we zelf ontwikkelen. Ecopower wil tegelijk ook sensibiliseren over hernieuwbare energie en vooral rationeel energiegebruik. Een uitgespaard kilowattuur is immers het groenste kilowattuur. Ecopower wil ook gebruikers van groene stroom verenigen en groene stroom leveren aan haar coöperanten.”

Wie een aandeel koopt, wordt lid van de cvba en kan dus ook stroom laten leveren. Elk aandeel kost 250 euro en levert natuurlijk ook een stem op in de algemene vergadering der aandeelhouders. Alle door Ecopower geleverde stroom is uiteraard volledig groene stroom, oftewel stroom die niet door middel van het verbruiken van niet-hernieuwbare brandstoffen, zoals petroleum en zijn derivaten, steenkool, nucleaire splijtstoffen en dergelijke, wordt opgewekt. Het gehanteerde tarief is sinds 1 januari 2010 0,18 euro per kilowattuur, alles inbegrepen en zonder uitzonderingen. Wie dit met de door andere leveranciers aangeboden tarieven wil vergelijken, kan terecht op www.vreg.be, de site van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt.

Ik ben aangesloten bij Ecopower, niet enkel om geen beroep op Electrabel en al die andere dubieuze bedrijven in de sector te moeten doen, maar ook om het de verschijnsel van de coöperatieve onderneming te stimuleren en om een hoop ceo’s, managers, bestuurders en aandeelhouders duidelijk te maken dat het gedaan moet zijn met hun gemakkelijke winsten op mijn kap. Ik gun ze geen eurocent en ik hoef hun elektriciteit niet[1].

----------
[1] Allez, ik hoef die toch niet meer. Ik ben al sinds 2004 lid van Ecopower, maar ik heb toen wel zes maanden moeten wachten voor ik eindelijk kon overstappen. Deze formule heeft immers zo veel succes dat er een wachtlijst is voor nieuwkomers die willen overstappen. De lengte van deze wachtlijst en van de bijbehorende wachttijd is natuurlijk variabel.