Over het einde van Musiques Dépassées (deel 3)

Ik krijg regelmatig de vraag of ik nog plannen heb als DJ nu Musiques Dépassées is afgerond. Tijd dus om een paar aanverwante mededelingen te bundelen. Ten eerste, ik heb nog steeds een vrij grote muziekcollectie en aangezien ik niet veel zin heb die enkel nog thuis te beluisteren, zal ik zeker de neiging niet kunnen weerstaan nu en dan nog eens te draaien. Ik heb het sowieso nooit leuk gevonden om thuis urenlang in mijn eentje naar plaatjes te luisteren. Muziek is een sociaal gebeuren, net als alcoholconsumptie en verkeersfiles.

Ten tweede, ik heb nog geen nieuw concept, of hoe men dit ook wil noemen, in gedachten. Suggesties zijn welkom, maar ik ben niet van plan me te haasten. Ideeën moeten rijpen en mijn ego heeft het niet nodig onmiddellijk weer met iets nieuws de schijnwerpers trachten te bereiken.

Ten derde, wie dat wil, kan me altijd als DJ inhuren. Ons eigen Leuvens muziekcentrum Het Depot heeft dat goed begrepen en doet steeds meer beroep op mijn diensten. Dit verdient enige navolging, zou ik zo zeggen. Veel geld hoeft dat in elk geval niet te kosten. De kostprijs is in feite afhankelijk van de volgende elementen:

- Waar moet ik draaien?[1]
- Moet ik zelf voor een muziekinstallatie zorgen?
- Moet ik zelf voor vervoer heen en terug zorgen?[2]
- Hoe lang moet ik draaien?[3]
- Waar gaat de eventuele winst eigenlijk naartoe?[4]

Ten vierde, het hangt er natuurlijk van af hoe lang er nog mensen enige belangstelling zullen tonen voor de muziekgenres en -subgenres die ik leuk genoeg vind om op een draaitafel te zwieren. De Engelsen slagen er nog elk jaar in een nieuwe lading opwindende bands op de wereld los te laten. In België zuchten we nog steeds onder de dictatuur van de jazzstudio Herman Teirlinck en het van Lemmensinstituut. Zo lang het publiek blijft slikken dat bepaalde mensen al op zeer jonge leeftijd van muzikant hun beroep willen maken, zal een echt alternatieve scene nooit veel succes kennen en dat heeft natuurlijk een weerslag op het hiermee onlosmakelijk verbonden uitgaansleven.

----------
[1] In een rookvrije ruimte wordt het een stuk duurder. Een heel groot stuk, zelfs. Of moet ik me aanpassen aan mensen die zo veel angst voor de dood hebben dat hun gezondheidsobsessie het van hun streven naar levenskwaliteit haalt?
[2] Dit wordt natuurlijk steeds belangrijker naarmate de afstand tot Leuven groter wordt.
[3] Eigenlijk maakt het me niet zo veel uit hoe lang ik moet draaien, maar als het om een lange shift gaat, moet ik ook veel muziek meenemen en dat weegt dan weer wel door.
[4] De meeste zelfstandigen trekken zich daar allicht niet veel van aan, maar ik heb dat statuut enkel aangenomen om niet op zwartwerk betrapt te kunnen worden. Ik ben in elk geval bereid me aan te passen aan de traditioneel beperkte begroting die met een benefietavond gepaard gaat.