Over het programma van Sinner’s Day 2010

Enkele dagen geleden zijn nog zeven nieuwe namen aan de affiche van het festival Sinner’s Day toegevoegd. Hiermee is het programma voor die dag volledig bekend. De eerder vrijgegeven namen hebben we in een eerdere tekst als eens behandeld. Ik beperk me hier dan ook tot een overzichtje van de nieuwkomers.

HEAVEN 17 (GBR)
Volgens Sinner’s Day: De groep die samen met Depeche Mode en Human League synthesizerpop de hitparade (‘(We Don’t Need That) Fascist Groove Thang’, ‘Temptation’) heeft ingeduwd.
Volgens Malcolm Nix: Eigenlijk betreft het hier een afsplitsing van een collectief waar ook The Human League deel van heeft uitgemaakt en eigenlijk betreft het hier eens te meer een groep die zijn radicale uitgangspunten al vrij snel voor toegankelijke pop heeft ingeruild.

THE PSYCHEDELIC FURS (GBR)
Volgens Sinner’s Day: Een intelligente mix tussen punk en artrock. Denk aan ‘Pretty In Pink’.
Volgens Malcolm Nix: Vorig jaar hebben ze ons nog verblijd door af te zeggen en zo de weg vrij te maken voor de toevoeging van Gang of Four. Dit jaar zijn ze er wel degelijk bij.

YELLO (CHE)
Volgens Sinner’s Day: Perfecte elektronische popmuziek. Kraftwerk maar dan sneller en excentrieker.
Volgens Malcolm Nix: Dit zou wel eens het meest originele concert van de hele dag kunnen worden. Lang geleden al niet zo vaak live te zien en nu plots weer opgedoken. Hoewel er nergens kwaliteitsgaranties kunnen worden geboden, blijft dit een aanrader voor wie zich wel eens wil laten verrassen.

THE DAMNED (GBR)
Volgens Sinner’s Day: De eerste punkgroep die een single en een album uitbracht. Nog even fris als in 1976.
Volgens Malcolm Nix: De eerste Britse punkgroep die een single en een album uitbracht. Let op de nuance. Een aantal groepsleden is in elk geval niet meer zo fris als in 1976, want van de originele bezetting blijven eigenlijk enkel Dave Vanian en Cpt. Sensible over. Live kunnen ze vrachtladingen geweldige nummers uit hun cataloog plukken en bijgevolg zou dit niet mogen mislukken.

THE FALL (GBR)
Volgens Sinner’s Day: Het genie Mark E. Smith. Zelden in België. Een absolute ‘must see’.
Volgens Malcolm Nix: Sommige genieën worden terecht door weinigen begrepen.

THE YOUNG GODS (CHE)
Volgens Sinner’s Day: De eerste groep die industrial en rock op een overtuigende manier samenbracht.
Volgens Malcolm Nix: Een van de grondleggers van het geluid dat naderhand door Al Jourgensen, Trent Reznor, Marilyn Manson en dergelijke wereldberoemd is gemaakt. Het is niet heel zeker of dit een compliment is.

RED LORRY YELLOW LORRY (GBR)
Volgens Sinner’s Day: De standaard voor subtiele doemrock.
Volgens Malcolm Nix: Een groep die aanvankelijk probeerde het beste van Sisters of Mercy te evenaren en later probeerde het middelmatigste van Sisters of Mercy te kopiëren. Op plaat wisselvallig, live voor ondergetekende een grote onbekende. Dit kan, met andere woorden, enorm meevallen of enorm slaapverwekkend zijn. Ik durf die voorspelling niet in de vorm van een percentuele kansverdeling te formuleren. Misschien verkwanselen ze die dag het voordeel van de twijfel, maar ik wil het zeker niet op voorhand afraden.