Over stemintenties

“Periodes van geluk zijn lege bladzijden in de wereldgeschiedenis.”[1] Nu de verkiezingen van 13 juni 2010 snel naderen, moet ik me aan mijn belofte houden en een beargumenteerd stemadvies leveren. Dit is ditmaal geen gemakkelijke opgave. Het lijkt me zelfs moeilijker dan ooit tevoren een gefundeerd advies te geven. Daarom heb ik besloten een overzicht te bieden van de mogelijkheden en hun respectievelijke gevolgen. De lezer moet zelf maar beslissen welke gevolgen hem het positiefst lijken.

Ik zie niet direct een stemresultaat dat tot een snelle of doortastende oplossing van onze maatschappelijke problemen kan leiden, maar dat ontslaat ons niet van onze plicht een stem uit te brengen. In tegenstelling tot veel mensen die zich radicaal ter linkerzijde van het politiek spectrum plaatsen, ben ik een groot verdediger van de opkomstplicht. Ik vind namelijk dat mensen die niet aan de stemming deelnemen later ook niet het recht hebben de door de uiteindelijke machthebbers genomen beslissingen aan te vechten.[2]

In dit alfabetisch geordend overzicht[3] gaan we er steeds van uit dat de partij in kwestie de kiesdrempel van 5 percent haalt. Het is zeer waarschijnlijk dat niet alle partijen in het overzicht dit percentage daadwerkelijk zullen bereiken, maar dat staat los van het advies. Wie erop stemt, hoopt tenslotte dat zijn stem ertoe bijdraagt dat de kiesdrempel wordt gehaald.

Wie op de BUB stemt, mag zich verwachten aan:
- een regeringspartij die van de coalitiepartners gedaan krijgt dat de staatshervormingen van 1970 tot nu worden teruggeschroefd of afgeschaft, met inbegrip van de opdeling van het land in gewesten en gemeenschappen, wat niet helemaal met de tijdsgeest overeenstemt
Of
- een oppositiepartij die met betrekking tot bepaalde dossiers, zoals de communautaire discussies, de vinger op pijnlijke wondes zal leggen, maar op bepaalde andere vlakken nog niet goed weet wat ze zelf wil
Concrete resultaten inzake het sociaal-economisch beleid: de verdediging van standpunten die soms centrum-links en soms centrum-rechts zijn, wat dan weer wel parallel met de tijdsgeest loopt
Concrete resultaten inzake het rookverbod in de horeca[4]: onbekend, dit punt staat nergens in het partijprogramma vermeld.
Stemadvies: bruikbare proteststem voor mensen die tegen het hele circus willen stemmen en die zich niet tot het linkse of rechtse kamp willen bekennen.

Wie op het CAP stemt, mag zich verwachten aan:
- een regeringspartij die zich een comité noemt en als boegbeelden vooral mensen aanhaalt die zelf niet meer willen opkomen.
Of
- een oppositiepartij die grotendeels hetzelfde als de LSP en in mindere mate hetzelfde als de PvdA vertelt, wat de verdeeldheid pijnlijk zichtbaar maakt.
Concrete resultaten inzake het sociaal-economisch beleid: steun voor de werkende mens, de arme mens, de onderdrukte mens, de gediscrimineerde mens, de werkloze mens, de gepensioneerd mens en zo nog een paar mensen die door de economische elite onder de mat worden geveegd.
Concrete resultaten inzake het rookverbod in de horeca: onbekend, niet in hun programma of op hun site terug te vinden.
Stemadvies: neutraal.

Wie op CD&V stemt, mag zich verwachten aan:
- een regeringspartij die steeds de belangen van de eigen zuil centraal stelt. Het onderscheid tussen woorden en daden blijft even groot als in het verleden.
Of
- een oppositiepartij die de meerderheid bekritiseert door te stellen dat dit land niet kan worden bestuurd zonder de massieve ervaring en kennis van hun zuilorganisaties.
Concrete resultaten inzake het sociaal-economisch beleid[5]: status quo, met lichte achteruitgang.
Concrete resultaten inzake het rookverbod in de horeca: wordt vrij snel[6] ingevoerd.
Stemadvies: negatief, al was het maar omwille van mensen als Michel Doomst.

Wie op Groen! stemt, mag zich verwachten aan:
- een regeringspartij die als opvulsel in de coalitie wordt gehaald om aan voldoende zetels te geraken en ook op die manier wordt behandeld. De Groenen hebben niet de juiste mensen en de juiste mentaliteit om een regering te dragen. Ze kunnen hoogstens een beetje helpen.
Of
- een oppositiepartij die blijft hameren op een aantal terechte punten, maar aan saaiheid ten onder gaat. Dit is de partij van de wereldmuziek, saai en zonder aandacht voor de negatieve aspecten van de eigen stokpaardjes.
Concrete resultaten inzake het sociaal-economisch beleid: neutraal, waarbij de nadruk steeds ligt op de bescherming van kansengroepen en niet op een structurele hervorming van de fundamenten van het economisch landschap.
Concrete resultaten inzake het rookverbod in de horeca: wordt doorgevoerd.
Stemadvies: negatief.

Wie op LDD stemt, mag zich verwachten aan:
- een regeringspartij die even veel ruzie binnen de eigen fractie als met de andere partijen in het halfrond maakt.
Of
- een oppositiepartij die allerlei wantoestanden zal blijven aanklagen, zij het vanuit een eenzijdige benadering waarbij een omgekocht ambtenaar schuldiger is dan wie hem heeft omgekocht.
Concrete resultaten inzake het sociaal-economisch beleid: een pleidooi voor privatiseringen, besparingen en allerlei andere maatregelen die de middenklasse steeds armer maken en zo voor de gewenste dualisering van de samenleving zorgen.
Concrete resultaten inzake het rookverbod in de horeca: wordt zo lang mogelijk uitgesteld, voor zover er enige garantie is dat dit programma na de verkiezingen behouden blijft.
Stemadvies: zeker nu het gevaar dreigt dat de kiesdrempel niet eens wordt gehaald, kan dit enkel als proteststem voor mensen die meer blauw op straat willen, maar dan wel in de vorm van geprivatiseerde beveiligingsbedrijven.

Wie op de LSP stemt, mag zich verwachten aan:
- een regeringspartij die veel moeite zal moeten doen om voldoende inhoudelijk onderlegde, ervaren en bekwame mensen te vinden om de stoelen te vullen
Of
- een oppositiepartij die als drukkingsgroep onrechtstreeks de slagkracht van een beweging als sp.aRood zal vergroten.
Concrete resultaten inzake het sociaal-economisch beleid: door consequent voor radicaal-linkse oplossingen te pleiten, wordt wat tegengewicht voor de momenteel onbetwiste alomtegenwoordigheid van de kapitalistische agenda geboden.
Concrete resultaten inzake het rookverbod in de horeca: onbekend, het feit dat ze mijn mail over dit onderwerp niet eens hebben beantwoord, is wel geen pluspunt.
Stemadvies: licht positief, vooral omwille van het hierboven aangehaalde eventuele effect op de interne verhoudingen binnen de sp.a.

Wie op de N-VA stemt, mag zich verwachten aan:
- een regeringspartij die niet in een regeringsdeelname gelooft. Het is niet de bedoeling een functionerende coalitie te vormen. Het is de bedoeling de kiezer ervan te overtuigen dat alles de schuld van de Werkloze Waal is.
Of
- een oppositiepartij die zich zeer actief zal opstellen, maar dan wel vanuit een puur op het eigenbelang gerichte logica. De Vlaamse leeuwenvlag zal wapperen als nooit tevoren, want er moet dringend uit het quasi-niets een volksgevoel worden gekweekt.
Concrete resultaten inzake het sociaal-economisch beleid: de geïnstitutionaliseerde afbouw van de solidariteit.
Concrete resultaten inzake het rookverbod in de horeca: wordt zeker doorgevoerd.
Stemadvies: negatief.

Wie op de Open Vld stemt, mag zich verwachten aan:
- een regeringspartij die zich tussen meer dan twee vuren gevangen ziet en bijgevolg enkel kan aanmodderen door middel van halfslachtige maatregelen die grotendeels neerkomen op het pesten van ambtenaren of van passagiers van treinverbindingen die niet genoeg volk trekken en bijgevolg dreigen te worden afgeschaft
Of
- een oppositiepartij die niet goed weet welk alternatief voor de verzorgingsstaat ze nu eigenlijk naar voren wil schuiven en bijgevolg maar hier en daar groepjes viseert die misschien wel eens van het belastinggeld van de hardwerkende ondernemer zouden kunnen profiteren.
Concrete resultaten inzake het sociaal-economisch beleid: negatief, vooral inzake de publieke dienstverlening, de fraudebestrijding en de sociale zekerheid.
Concrete resultaten inzake het rookverbod in de horeca: wordt zo lang mogelijk uitgesteld.
Stemadvies: negatief.

Wie op de PvdA stemt, mag zich verwachten aan:
- een regeringspartij die tijdens de grote sprong voorwaarts duizend bloemen zal laten bloeien
Of
- een oppositiepartij die tijdens de parlementaire debatten voor wat lawaaihinder zorgt. Wie mij al eens als DJ aan het werk heeft gehoord, weet ik dat ik daar niet a priori tegen ben.
Concrete resultaten inzake het sociaal-economisch beleid: consequent pro alles wat al dan niet terecht de indruk wekt tegen de neoliberale agenda in te gaan.
Concrete resultaten inzake het rookverbod in de horeca: onbekend, hoewel de partij beweert over een volwaardig en interessant programma te beschikken, blijft het bij een tekstje van amper anderhalve A4 waarin heel wat belangrijke punten niet eens worden vermeld.
Stemadvies: enkel bruikbaar als proteststem, want dit wordt op korte of middellange termijn geen beleidspartij.

Wie op de sp.a stemt, mag zich verwachten aan:
- een regeringspartij die al legislaturen lang profiteert van het feit dat de linkse kiezer weet dat het zonder de sp.a in de regering allemaal nog veel erger zou worden en zich bijgevolg niet verplicht voelt het onderste uit de kan te halen
Of
- een oppositiepartij die gebukt gaat onder een gebrek aan inhoudelijke coherentie en er niet in slaagt de belangrijkste problemen aan te klagen. Kinderopvang is blijkbaar belangrijker dan het terugschroeven van privatiseringen of het reguleren van de financiële sector.
Concrete resultaten inzake het sociaal-economisch beleid: weinig, maar het kan zeker slechter.
Concrete resultaten inzake het rookverbod in de horeca: wordt nog voor het verstrijken van de Europese deadline ingevoerd.
Stemadvies: moeilijk geval, wie een doorgedreven links beleid wil zien, kan natuurlijk op de juiste mensen[7] op de lijst stemmen, maar heeft geen enkele garantie dat de partijlijn zal worden bijgesteld of dat die mensen effectief wat meer zeggenschap zullen krijgen.

Wie op het Vlaams Belang stemt, mag zich verwachten aan:
- een regeringspartij die, eh, laat maar.
Of
- een oppositiepartij die net hetzelfde doet als de voorbije dertig jaar, met het bijbehorend gebrek aan tastbare resultaten tot gevolg. De mandatarissen strijken hun loon op, benoemen familieleden van partijkopstukken tot parlementair medewerker en nemen nu en dan het woord om anderen de schuld van de problemen te geven.
Concrete resultaten inzake het sociaal-economisch beleid: negatief, de partij zal elk rechts-liberaal initiatief steunen dat niet impliceert dat lokale jobs naar het buitenland of naar buitenlandse werknemers worden verplaatst.
Concrete resultaten inzake het rookverbod in de horeca: wordt niet onmiddellijk ingevoerd
Stemadvies: negatief

----------
[1] Een citaat van G.F.W. Hegel, bedoeld om een erudiete en intellectuele indruk te maken.
[2] Ik heb me laten vertellen dat men zich tegenwoordig in oneliners moet uitdrukken. Bij deze een eigen poging: ‘Wie zich niet met de politiek wil bezighouden, zal op een dag ontdekken dat de politiek zich met hem wil bezighouden’.
[3] Ik beperk me hier tot de Nederlandstalige partijen die in Vlaanderen opkomen. Lezers die in Wallonië of in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest wonen, kunnen natuurlijk ook op een Franstalige partij stemmen. Aangezien de meeste mensen hier allicht geen boodschap aan hebben, heb ik echter besloten hier niet dieper op in te gaan. Dit betekent natuurlijk niet dat het geen interessante vraagstelling is. Ik hoop in elk geval dat de MR, Didier Reynders en die elitaire villabewoners van het FDF eindelijk eens een serieus pak slaag krijgen. Dit hoeft zich overigens niet tot een electoraal pak slaag te beperken…
[4] Dit is de komende jaren tenslotte het belangrijkste punt op de politieke agenda.
[5] Een zeer algemene term, maar de meeste hiermee verband houdende problemen kunnen ook niet zomaar van elkaar worden gescheiden.
[6] Een echte datum kan hier natuurlijk niet worden vermeld of voorspeld. Veel hangt onder meer af van de tijdsduur van de regeringsonderhandelingen. We mogen trouwens niet vergeten dat het in 2012 alweer verkiezingen zijn en dat daar tijdig campagne voor moet worden gevoerd.
[7] Mensen als Erik Debruyn of Rudy Kennes, om toch maar twee voorbeelden te noemen.