Maladies Dépassées 61: De online herdenking van Fred in 2022

Halverwege januari is het al vijf jaar geleden dat Fred ons heeft verlaten en we krijgen helaas ook ditmaal niet de kans elkaar in een echt café te ontmoeten. We houden het dan maar, net als twaalf maanden geleden, bij een online DJ-set. De aangepaste setlist zal volledig bestaan uit nummers die uit Fred zijn eigen uitgebreide muziekcollectie zijn geplukt.

Ik vraag me soms af hoe Fred zou hebben gereageerd op de beperkingen van ons uitgaansleven en het gebrek aan concerten, toch zijn belangrijkste vrijetijdsbesteding. Wat ik wel weet, is hoe Fred vroeger was en die herinneringen mogen niet vervagen, ook niet terwijl we de strijd aangaan met een domme massa die nog steeds niet beseft dat ze zelf de oorzaak van ongeveer al onze huidige problemen is. Hopelijk kan ik al dit geklaag volgend jaar achterwege laten en kunnen we elkaar allemaal in januari 2023 zien en horen zonder daarvoor een computer en een modem, laat staan een smartphone, te gebruiken.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uitzending mee te beleven.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen. Wie het beu is, kan trouwens gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Sinds de recentste update van de interface door Mixlr moeten mensen die voor het begin van een eigenlijke DJ-set zijn ingelogd wel manueel op Play klikken om een uitzending te kunnen beluisteren. Indien dit niet onmiddellijk lukt, is het aangeraden ook eens op Refresh te klikken.

Het is opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met de webbrowser Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. De liefhebbers van muziekdocumentaires mogen overigens niet over het hoofd zien dat de ingebouwde volumeknop van Mixlr wel degelijk tot 11 gaat.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag 15 januari 2022
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.00 uur
Einduur: 02.30 uur of misschien zelfs later, afhankelijk van hoe wakker iedereen nog is
Prijs: gratis, en wie niet tevreden is, krijgt zijn geld terug
Rechtstreekse link:  http://mixlr.com/malcolm-nix/(met een koppelteken dus)