100 Jaar Drank: M-Café en Malcolm Nix herdenken De Groote Oorlog

Op maandag 10 november, oftewel de dag voor de feestelijke herdenking van de wapenstilstand in 1918, organiseert M-café (Savoyestraat, Leuven), het café van het gelijknamige museum in het centrum van Leuven, een eigen herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Het concept is tegelijkertijd eenvoudig en origineel. Die avond zal men bijna uitsluitend [1] drank kunnen bestellen die op een aparte, speciaal voor deze avond samengestelde, drankenlijst staat. Die lijst bevat alle landen die in 1914 al bij de Eerste Wereldoorlog betrokken waren en uit elk van deze landen is een alcoholhoudend drankje [2] geselecteerd. Daarnaast zal Malcolm Nix van dienst zorgen voor aangepaste geluiden, meer bepaald songs over het fenomeen oorlog in zijn ruime betekenis. Hij is hiervoor uiteraard de ideale keuze, want hij is tegelijkertijd verslaafd aan goede muziek, lekkere drank en kritiek op Grote Leiders die anderen achter hun vaandels naar hun massagraven laten marcheren.

De Eerste Wereldoorlog is vooral berucht omwille van de absurde schaal waarop honderdduizenden tot filet américain en cervela werden herleid om een kilometer Russische modder of Vlaamse klei te ver- of heroveren. Dit betekent echter niet dat al die andere oorlogen uit de deprimerende geschiedenis van de mensheid minder afkeuring verdienen. Zowat elke oorlog is uitgevochten door de kinderen van de laagste klasse om de hoogste klasse, of men die nu adel, bourgeoisie of aandeelhouders van petroleumbedrijven noemt, nog wat rijker en machtiger te maken.

Sommigen protesteren wel eens tijdens betogingen of met online petities tegen een specifieke oorlog. Ik protesteer tegen het bestaan van structuren die sommigen de macht geven om namens een fictief hoger doel, zoals de grootsheid van de natie of de onbetwistbaarheid van een religieus voorschrift, anderen in een uniform te duwen en de dood in te jagen. Het is niet zo dat ze de boom in kunnen. Ze kunnen aan de boom gaan hangen. De onschuldige mensen die al eens een leger door hun achtertuin hebben zien passeren, zullen hen zeker niet missen.

De herdenkingsavond vol drank en geluid begint om 21.00 uur en duurt tot iedereen er genoeg van heeft. De inkom is uiteraard gratis.
-------------------
[1] Deze beperking geldt uiteraard niet voor de frisdranken die tot het normale aanbod van het café behoren. Ondanks alles is het nog steeds geen goed idee completen bezopen met de auto rond te rijden.
[2] In de meeste gevallen gaat het om een specifiek bier, maar er zijn uitzonderingen.