The Angry Planet

Dit is de thuisbasis van de blog The Angry Planet, een reeks teksten waarin Malcolm Nix zijn onvrede neerpent met zowat alles wat er op onze planeet misloopt, zal mislopen, zou kunnen mislopen en ondertussen ongetwijfeld al is misgelopen terwijl we even de andere kant uitkeken. De teksten zijn chronologisch en niet thematisch geordend.

Alle teksten zijn beschermd door middel van een Creative Commons license (The Angry Planet is licensed under a Creative Commons Attribution - Non Commercial - No Derivs 3.0 Unported License). Wie hierover meer informatie wil, kan daarvoor hier terecht.

Logo

- Exact dertig jaar geleden, op 12 augustus 1993, opende Jeugdhuis Clockwork in Leuven de deuren. Ik zou hier nu pagina's kunnen vullen met grappige anekdotes en historische feiten, maar ik stel me liever de vraag of een dergelijk initiatief vandaag nog enige slaagkans zou hebben.
- Zoals elk pandemieloos jaar werd het centrum van Blackpool, een vervallen kuststadje aan de Ierse Zee, weer eens een weekend overgenomen door liefhebbers van alternatieve artiesten, hoewel veel doorsnee muziekconsumenten de geproduceerde pokkeherrie ongetwijfeld liever anders zouden omschrijven.
- Ten behoeve van al diegenen die zich ergeren aan het feit dat de leden van Reuzegom slechts een boete van 400 euro hebben gekregen, wijs ik er graag op dat op de gerechtelijke boetes uitgesproken door een magistraat steeds opdeciemen worden geïnd, wat in de praktijk betekent dat die getallen met 8 moeten worden vermenigvuldigd. Ze hebben dus elk boetes tot 3.200 euro gekregen. Maar we moeten opletten, want daar blijft het niet bij. Neen, ze hebben ook een werkstraf tot 300 uren gekregen. Aan een tempo van 8 uur per dag is dat maar liefst 37,50 werkdagen.
- Ook dit stilaan aflopende jaar heeft weer veel menselijke ellende gezien, nu en dan afgewisseld met het overlijden van verwerpelijke figuren die we met plezier zagen vertrekken. Nu de pandemie die twee jaar lang ons leven heeft gedomineerd wat naar de achtergrond is gesukkeld, moeten we met andere problemen leven, zoals de mislukte Russische gok om, uiteraard zonder enige rekening met andere mensen te houden, weer een dominante wereldspeler te worden. In Oekraïne kunnen ze de lijken ondertussen amper nog tellen, maar gelukkig liggen de straten niet enkel vol met hun eigen doden.
- De belangrijkste artiesten ter wereld zijn uiteraard zij die zich afkeren van het mainstreamcircus en hun eigen weg volgen, wars van de hebzucht van managers, de oppervlakkigheid van muziekjournalisten en de massaconsumptie van een gemanipuleerd publiek. Alleen maakt een moreel hoogstaande attitude hen niet immuun voor levensbedreigende aandoeningen of ongevallen. The Wipers zullen na het overlijden van drummer Sam Henry nooit meer in de originele line-up kunnen spelen.
- In België was 5 augustus de zwartste dag voor de wetenschappelijke gemeenschap, met op een paar uur tijd de overlijdens van Jean-Jacques Cassiman, wereldbefaamd geneticus, en van Caroline Pauwels, op betere dagen nog rector van de VUB en vooral gespecialiseerd in de communicatie van de Europese Unie.
- In Frankrijk overleed Jean-Luc Godard, het belangrijkste boegbeeld van de zogenaamde 'nouvelle vague', een term die later te pas en te onpas in alle mogelijke contexten zou worden gebruikt om een nieuwe generatie aan te duiden. Godard nam graag maatschappelijke standpunten in, onder meer over het droeve lot der Palestijnen, waarna uiteraard een georchestreerde lastercampagne werd gestart om deze uitgesproken maoïst van antisemitisme te beschuldigen.
- In eigen land werd gejuicht om de langverwachte dood van Michel Verschueren, een extreemrechtse ritselaar die zich tot manager van RSC Anderlecht had weten op te werken, wat hem in 1984 enkele dagen in de gevangenis heeft opgeleverd wegens zijn betrokkenheid bij een omkoopschandaal. Een van zijn beruchtste uitspraken was dat “staken voor luieriken is”, wat hem niet echt in dank werd afgekomen door de trouwe Anderlechtsupporters die op dat ogenblik staakten tegen de sluiting van de fabriek van Renault in Vilvoorde.
- Het spraakmakendste overlijden, gevolgd door een begrafenis die meer volk op de been bracht dan de finale van het WK voetbal, was dat van de Britse koninging Elizabeth II. Net als haar naamgenote uit de zestiende eeuw, besteeg ze de troon als jonge en relatief onervaren twintiger, maar wist ze toch een onbetwistbare positie aan het hoofd van de natie en de monarchie uit te bouwen. Op het moment van haar troonsbestijging in 1952 werd ze het officiële staatshoofd van zeven landen en van de Commonwealth, een anachronisme zonder duidelijk toepasbare statuten.
- De belangrijkste auteur die ons vaarwel heeft gezegd, is Hans Magnus Enzensberger. In de eerste plaats was hij een dichter, maar het zijn vooral zijn politieke essays die mij diepe inzichten hebben bijgebracht, waaronder de simpele vaststelling dat een kapitalische democratie een oxymoron is. Het streven naar constante groei leidt tot verbeterde productieprocessen, wat dan weer steeds beter geschoold personeel vergt.