Het kan nog erger! Een reünie met onder meer DJ Malcolm Nix

Het is ondertussen al bijna twaalf jaar geleden dat in café Libertad twee nieuwe mensen zich achter de toog waagden aan een poging de op dat ogenblik vrij saaie zondagavonden wat levendiger te maken. Geholpen door het enthousiasme van enkele vaste klanten die hier duidelijk al een tijdje op zaten te wachten, gooiden ze het roer om en slaagden erin gedurende bijna twee jaar heel eigen accenten te leggen.

De nadruk kwam te liggen op een spontane interactie met de aanwezigen [1], een perfectionistisch streven naar de volmaakt getapte pint dat de grens met de dwangneurose naderde [2], de goede samenwerking met klanten die zelf voorstellen lanceerden [3], speciale avonden met niet zo doordeweekse thema's [4], sporadische aanvullingen van de drankenkaart [5] en natuurlijk een geheel tegendraadse muziekkeuze die geen band met de heersende hypes of oude gewoontes had, maar toch steeds op de aanwezigen gericht bleef [6].

Deze avonden kenden aanvankelijk heel wat succes [7], maar succes blijft nooit duren. Na verloop van tijd besloot de tapper zich op de serieuze arbeidsmarkt van de grote mensen te begeven en werd de samenwerking met een laatste en overigens schabouwelijk zatte avond stopgezet. Afwezigheid is echter even vergankelijk als aanwezigheid en dus is het tijd om beide figuren nog eens samen te brengen.

Dit is natuurlijk geen privéfeestje waarop enkel de oude garde welkom is die vroeger ook aan dezelfde toog hing. Het café is open en iedereen die daar zin in heeft, mag zeker eens binnenspringen. We kunnen enkel hopen dat er genoeg mensen zijn die nog eens uitkijken naar een geslaagde maar tegelijkertijd toch enigszins bizarre avond. Om het iedereen wat gemakkelijker te maken, hebben we er zelfs voor gezorgd dat het deze keer om een zaterdagavond gaat.

Malcolm Nix zal voor de muziek instaan. Hij heeft al een hele selectie voorbereid met nummers die tijdens de vroegere zondagavonden veel werden gedraaid, aangevuld met enkele recentere songs die als voldoende excentriek kunnen gelden. Dirk zal voor het tapwerk instaan. Hij traint nu al elke dag met spatel en flessenopener.

Voor wie het niet helemaal heeft begrepen, volgt hier nog een samenvatting van de praktische info.

Plaats: café Libertad, Muntstraat 28, 3000 Leuven
Datum: Zaterdag 18 maart 2017
Beginuur: 20.30 uur
Einduur: zodra wij of vooral jullie het beu zijn, wat hopelijk niet al om 20.35 uur het geval is
Inkomprijs: gratis vanzelfsprekend

Wie hier graag zelf wat promotie voor maakt, kan natuurlijk deze tekst verspreiden, maar er is ook een eventpagina op facebook die men kan delen.

--------------------
[1] Het belangrijkste is overigens niet dat iemand die binnenkomt door de tapper vriendelijk wordt behandeld. Het belangrijkste is dat de tapper contacten stimuleert tussen mensen die elkaar eigenlijk niet kennen. Zo ontstaat een groepsgevoel.
[2] En zo hoort het ook. Er zijn genoeg cafés waar men pinten zonder schuim in vuile glazen kan krijgen en meestal zijn die cafés nog duurder ook.
[3] In een goed café is er geen hiërarchie, maar worden ideeën van klanten ernstig genomen.
[4] Een Nederlandstalige avond zonder ook maar één schlager, bijvoorbeeld. Of een avond met enkel muziek uit soundtracks. Of een avond vol obscure en vergezochte covers die de gesprekken en de hersenen aan de gang hielden.
[5] Sake wordt best op lichaamstemperatuur geserveerd. Wij gebruikten een bain-marietoestel en een badthermometer voor baby's in de vorm van een oranje vis. Alleen is het op drukke momenten niet zo evident dat in de gaten te houden en zaten we na een tijdje met sake van 70° Celsius die een kwartier moest afkoelen. Misschien deden we soms wat te veel moeite.
[6] Sommige DJ's zijn technisch zeer bekwaam en kunnen alles mixen alsof er geen overgang tussen plaatjes meer bestaat. Ik vind het belangrijker te onthouden wat elk individu goed vindt of ooit heeft aangevraagd en daar in de toekomst rekening mee te houden.
[7] Een succesvolle zondagavond is natuurlijk nog geen weekendavond. De meeste mensen moeten de dag nadien nu eenmaal vroeg het bed uit. Maar het is toch een paar keer gebeurd dat nieuwkomers moesten wringen om binnen te geraken. En het is ook een paar keer gebeurd dat er bijna niemand was, zeker als het de avond voordien behoorlijk uit de hand was gelopen. Dat hoort er ook bij.