Maladies Dépassées 10 – de Punkspecial: online DJ-set

Voor de tiende editie van onze reeks online DJ-sets wil ik eens afwijken van wat bijna een norm op zich is geworden. Natuurlijk focus ik mijn aandacht elke keer op de alternatieve muziek van de voorbije decennia, maar ik houd het wel vrij toegankelijk. Het moet plezant blijven en dit is geen forum om te bewijzen welke obscure bands ik ken. Het wordt stilaan echter tijd om eens totaal loos te gaan en de wat extremere kantjes op te zoeken.

Tijdens de punkspecial zal ik natuurlijk oog hebben voor de pioniers van de jaren 70, maar ik zal tegelijkertijd ook wegblijven van de clichés die op elke goedkope compilatie-cd te vinden zijn. Er zijn meer songs geschreven dan 'London calling' of 'Blitzkrieg bop'. Bovendien zal ik me niet tot deze eerste generatie beperken, want ook in de 40 jaar die sindsdien zijn voorbijgevlogen, zijn elk jaar wel weer een paar nieuwe bands opgestaan die ieders welwillende aandacht verdienen. Om goed te klinken, hoeft een band niet Brits of Amerikaans te zijn en hoeft een plaat al zeker geen hoge verkoopcijfers te hebben gescoord.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze online verwerping van heersende  normen en waarden te beluisteren.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen.

Als het geluid plots zou wegvallen, wat met al die thuiszittende menigtes tegenwoordig wel eens gebeurt, moet men gewoon 'refreshen', zoals dat heet. Het is trouwens opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. En wie het beu is, kan eigenlijk gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: woensdag 20 mei 2020
Locatie: overal waar het internet niet wordt gecensureerd
Beginuur: 21.15 uur
Einduur: als ik er genoeg van heb, maar dat zal niet voor 02.30 uur zijn
Prijs: free noise for the punks!
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een streepje dus)