Maladies Dépassées 11: online DJ-set

De cafés blijven gesloten, maar niet-essentiële voorzieningen als fabrieken of winkels hebben al wel de deuren geopend. De grootwarenhuizen hebben nog nooit zo veel winst gemaakt. We mogen elkaar bezoeken, maar niet alleen op een bankje in het park zitten. De mensheid bewijst haar onvolmaaktheid eens te meer, maar dat ligt niet aan een virale infectie. Het is moeilijk autoriteit uit te stralen tegenover mensen die op sterven liggen. Tijd voor wat tegendraadse muziek.

Na de punkspecial volgt weer een gewone editie, hoewel we dat ook moeten relativeren. Blijkbaar is het voor veel mensen tegenwoordig gewoon om te luisteren naar Vlaamse zangers en naar hiphoppers die meer juwelen meeslepen dan de Romanovs net voor hun executie. Ik verwijs naar een wijsheid uit het consultancymilieu: “Wie geen deel van de oplossing is, moet een deel van het probleem zijn.” Wie zijn of haar plek in de spotlights niet gebruikt om maatschappelijke problemen aan te klagen, werkt actief mee aan de bestendiging van die problemen. Ik verzet me niet tegen mainstreamartiesten omdat ze saai zijn, maar omdat ze gevaarlijk zijn.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uiting van vrolijke ontevredenheid mee te beleven.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen.

Als het geluid plots zou wegvallen, wat met al die thuiszittende menigtes tegenwoordig wel eens gebeurt, moet men gewoon 'refreshen', zoals dat heet. Het is trouwens opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. En wie het beu is, kan eigenlijk gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Het zal sommigen waarschijnlijk al zijn opgevallen dat ik mijn uitzendingen omschrijf als 'Punk/Ska'. Dat is niet mijn eigen keuze en deze vlag dekt de lading ook niet helemaal. Om een uitzending te kunnen starten, moet ik echter een keuze maken uit de bestaande lijst en opties als 'Techno' of 'Trance' lijken me nog verder van de waarheid te staan. 'Religion' zou nog interessante momenten in de chat kunnen opleveren, maar ik kan niet garanderen dat het ons humeur ten goede zou komen.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag 23 mei 2020
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.15 uur
Einduur: als ik er genoeg van heb, maar dat zal niet voor 02.30 uur zijn
Prijs: gratis, zoals de gezondheidszorg voor iedereen zou moeten zijn
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een streepje dus)