Maladies Dépassées 12: online DJ-set straight from the underground

Het zal nog wel even duren voor we weer een toog of concertzaal kunnen opzoeken, maar dat betekent niet dat we aan de genade van de grote radiozenders zijn overgeleverd. We hebben Joe FM, MNM of StuBru niet nodig, want we kunnen gewoon online onze eigen muziekselectie creëren of beluisteren.

Ook ditmaal zal ik proberen te zorgen voor een gezonde mix van zowat alle undergroundgenres die zich afzetten tegen wat ons als norm wordt opgedrongen. In een wereld vol brol als Bazart moet iemand duidelijk maken dat niet elke negatieve emotie automatisch tot negatieve gevolgen leidt. Voor zij die zich niet tot gemaakte vrolijkheid laten manipuleren, is er elke zaterdag bijna zes uur de bevestiging dat zij niet alleen zijn.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uiting van vrolijke ontevredenheid mee te beleven.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen.

Als het geluid plots zou wegvallen, wat met al die thuiszittende menigtes tegenwoordig wel eens gebeurt, moet men gewoon 'refreshen', zoals dat heet. Het is trouwens opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. En wie het beu is, kan eigenlijk gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Het zal sommigen waarschijnlijk al zijn opgevallen dat ik mijn uitzendingen omschrijf als 'Punk/Ska'. Dat is niet mijn eigen keuze en deze vlag dekt de lading ook niet helemaal. Om een uitzending te kunnen starten, moet ik echter een keuze maken uit de bestaande lijst en opties als 'Techno' of 'Trance' lijken me nog verder van de waarheid te staan. 'Religion' zou nog interessante momenten in de chat kunnen opleveren, maar ik kan niet garanderen dat het ons humeur ten goede zou komen.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag 30 mei 2020
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.15 uur
Einduur: als ik er genoeg van heb, maar dat zal niet voor 02.30 uur zijn
Prijs: helemaal gratis
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een streepje dus)