Maladies Dépassées 14: online DJ-set straight from a dark underground

De veertiende editie van deze reeks online DJ-sets in pandemische tijden wordt een beetje een test. De cafés zullen die dag weer open zijn, zij het natuurlijk met een verplicht sluitingsuur.Ik kan enkel hopen dat daar nergens gemeentebesturen inspiratie in vinden voor een slechtere toekomst. De grote vraag is natuurlijk hoe mensen op deze nieuwe versoepeling van de eenzaamheidsregels zullen reageren. Willen zij absoluut zo snel mogelijk aan een cafétafel zitten of laten zij zich ontmoedigen door de vele verbodsbepalingen en wachten zij liever tot de sfeer weer wat losser en spontaner kan worden?

Voor de muziek hoeven ze het in elk geval niet te doen, want er geldt tot nader order een beperking tot 80 dB, wat betekent dat men enkel in een café zonder andere klanten enige klank zal horen. Dat is thuis natuurlijk anders, want daar is men zelf heer en meester van de volumeknop. Om de luisteraars ertoe te verleiden het volume hoger te draaien, zal ik proberen een aangename selectie te produceren van de beste wave, electro, punk, ska en andere tegendraadse songs van de meest rebelse leden van het muzikantenclubje.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uiting van vrolijke ontevredenheid mee te beleven.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen.

Als het geluid plots zou wegvallen, wat met al die thuiszittende menigtes tegenwoordig wel eens gebeurt, moet men gewoon 'refreshen', zoals dat heet. Het is trouwens opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. En wie het beu is, kan eigenlijk gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Het zal sommigen waarschijnlijk al zijn opgevallen dat ik mijn uitzendingen omschrijf als 'Punk/Ska'. Dat is niet mijn eigen keuze en deze vlag dekt de lading ook niet helemaal. Om een uitzending te kunnen starten, moet ik echter een keuze maken uit de bestaande lijst en opties als 'Techno' of 'Trance' lijken me nog verder van de waarheid te staan. 'Religion' zou nog interessante momenten in de chat kunnen opleveren, maar ik kan niet garanderen dat het ons humeur ten goede zou komen.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag 13 juni 2020
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.15 uur
Einduur: als ik er genoeg van heb, maar dat zal niet voor 02.30 uur zijn
Prijs: helemaal gratis
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/  (met een koppelteken dus)