Maladies Dépassées 16: online DJ-set straight from a dark underground

Hoewel er tegenwoordig veel warmte en zonlicht is, blijf ik consequent voor koude en donkere muziek kiezen. Iemand moet het doen en onze nationale radiozenders staan niet te springen.

De zestiende editie van deze reeks online DJ-sets heeft wel een speciale invalshoek, want dit is tegelijkertijd het officieuze verjaardagsfeestje van Patricia, al vijftien jaar een belangrijk deel van mijn leven. Het oorspronkelijke plan, een groot feest in een lokaal café met gast-DJ's en een hoop volk is om redelijk evidente redenenen afgelast, maar op deze manier kan iedereen er toch in bepaalde mate bij zijn. Natuurlijk betekent dit ook dat ik de muziek in bepaalde mate aan haar voorkeuren zal aanpassen. Hopelijk kan iedereen daarmee leven.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uiting van vrolijke ontevredenheid mee te beleven.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen.

Als het geluid plots zou wegvallen, wat met al die thuiszittende menigtes tegenwoordig wel eens gebeurt, moet men gewoon 'refreshen', zoals dat heet. Het is trouwens opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. En wie het beu is, kan eigenlijk gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Het zal sommigen waarschijnlijk al zijn opgevallen dat ik mijn uitzendingen omschrijf als 'Punk/Ska'. Dat is niet mijn eigen keuze en deze vlag dekt de lading ook niet helemaal. Om een uitzending te kunnen starten, moet ik echter een keuze maken uit de bestaande lijst en opties als 'Techno' of 'Trance' lijken me nog verder van de waarheid te staan. 'Religion' zou nog interessante momenten in de chat kunnen opleveren, maar ik kan niet garanderen dat het ons humeur ten goede zou komen.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag 27 juni 2020
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.15 uur
Einduur: 02.30 uur of later, afhankelijk van hoe wakker iedereen dan nog is
Prijs: het kost u geen cent
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een koppelteken dus)