Maladies Dépassées 17: online DJ-set straight from a dark underground

Met deze zestiende aflevering van de online DJ-sets volhard ik in de boosheid. Men mag dat letterlijk nemen. Elke dag worden we geconfronteerd met allerlei problemen, vaak via allerlei mediakanalen maar soms helaas ook in onze eigen omgeving. Maar toch blijven de meeste zogenaamde artiesten zich beperken tot wat licht entertainment voor mensen die weigeren na te denken, hierin gesteund door radiozenders die zich blijkbaar tot doel hebben gesteld enkel vrolijke berichten te verspreiden.

Hoewel ik geen echte communist ben, heb ik toch zeer veel sympathie voor een adagium van Karl Marx zelf: “Kunst is geen spiegel. Kunst is een hamer.” Ik droom van de instorting van de maatschappelijke basis voor muzikanten die menen dat ze zich enkel op hun eigen carrière mogen focussen en die zich ver houden van de problemen van anderen. Dat men nu en dan eens acte de présence geeft op een benefietconcert voor hongerige kindjes volstaat in mijn ogen niet. Men moet ook luidop durven zeggen waarom sommige mensen honger lijden terwijl anderen de miljarden euro's, dollars of, in het slechtste geval, roebels blijven opstapelen.

Ik weet dat ik die problemen niet zal oplossen door op zaterdagavond wat tegendraadse plaatjes te draaien. Mijn enige hoop is dat ik de mensen die de problemen willen aanpakken wat morele steun en samenhorigheidsgevoel kan schenken. Dat is al meer dan we van De Romeo's mogen verwachten.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uiting van vrolijke ontevredenheid mee te beleven.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen.

Als het geluid plots zou wegvallen, wat met al die thuiszittende menigtes tegenwoordig wel eens gebeurt, moet men gewoon 'refreshen', zoals dat heet. Het is trouwens opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. En wie het beu is, kan eigenlijk gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Het zal sommigen waarschijnlijk al zijn opgevallen dat ik mijn uitzendingen omschrijf als 'Punk/Ska'. Dat is niet mijn eigen keuze en deze vlag dekt de lading ook niet helemaal. Om een uitzending te kunnen starten, moet ik echter een keuze maken uit de bestaande lijst en opties als 'Techno' of 'Trance' lijken me nog verder van de waarheid te staan. 'Religion' zou nog interessante momenten in de chat kunnen opleveren, maar ik kan niet garanderen dat het ons humeur ten goede zou komen.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag 4 juli 2020
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.15 uur
Einduur: 02.30 uur of later, afhankelijk van hoe wakker iedereen dan nog is
Prijs: het is weer eens volledig gratis
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een koppelteken dus)