Maladies Dépassées 26: the gothic & metal special

Zoals eerder aangekondigd, zullen de komende paar uitzendingen een speciaal thema hebben en dat geldt dus ook voor onze online uurtjes op zaterdag 19 september. Het wordt ditmaal een combinatie. De term 'metal' kan ondertussen natuurlijk vanalles betekenen, maar ik kies ervoor dit ruim te interpreteren, van de eerste trage stapjes van Black Sabbath tot de snelle galop van Scandinavische niet-christenen. Wat me wel al jaren opvalt, is dat een groot gedeelte van die metalscene stevig in de richting van een gothic imago en geluid is opgeschoven. Dat is voldoende reden om de harde gitaren nu en dan met sfeervolle en bijzonder sombere klanken af te wisselen.

We beginnen er ditmaal wel wat later aan. Door onverwachte omstandigheden zal het niet mogelijk zijn de uitzending al om 21.15 aan te vatten. Officieel heb ik 21.45 uur als beginuur vooropgesteld, maar daar zit wat marge op.

Afwisseling is belangrijk en het wordt na al die weken dan ook tijd om nog eens een paar speciale edities van Maladies Dépassées in elkaar te steken. Aangezien de chatdiscussies regelmatig worden gevoerd door de vaste klanten van een welbepaald café in Leuven dat later een vzw is geworden en nog later door een hebzuchtige grootgrondbezitter is gesloten, beginnen we deze reeks met een avondje vol muziek die daar eigenlijk wel bij past.

Het wordt een avond vol soundtracks. Atmosferische geluiden, melodietjes die mooie herinneringen oproepen en songs die klassiekers zijn geworden, zullen voor de nodige sfeer zorgen. De muziek zal zeker niet enkel instrumentaal zijn en het is allerminst de bedoeling dat iedereen na een uur in slaap valt. Het is een uitdaging hier iets boeiends van te maken en ik ga die uitdaging aan.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uiting van vrolijke ontevredenheid mee te beleven.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen. Filmliefhebbers mogen overigens niet over het hoofd zien dat de ingebouwde volumeknop van Mixlr wel degelijk tot 11 gaat.

Het is opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. Wie het beu is, kan trouwens gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Het zal sommigen waarschijnlijk al zijn opgevallen dat ik mijn uitzendingen omschrijf als 'Punk/Ska'. Dat is niet mijn eigen keuze en deze vlag dekt de lading ook niet helemaal. Om een uitzending te kunnen starten, moet ik echter een keuze maken uit de bestaande lijst en opties als 'Techno' of 'Trance' lijken me nog verder van de waarheid te staan. 'Religion' zou nog interessante momenten in de chat kunnen opleveren, maar ik kan niet garanderen dat het ons humeur ten goede zou komen.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag 19 september 2020
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.45 uur, maar het kan ook iets later worden
Einduur: 02.30 uur of later, afhankelijk van hoe wakker iedereen dan nog is
Prijs: iedereen mag gratis in zijn eigen huis blijven
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een koppelteken dus)