Maladies Dépassées 27: the obscure and the forgotten

Aangezien het volgende zaterdag, 26 september 2020, mijn verjaardag is, permitteer ik me wat pretentie. Ik ben namelijk van plan heel de avond te vullen met songs waarvan ik, zonder enige bescheidenheid, vind dat het mijn taak is ze jullie, luisteraars, te leren kennen en waarderen.

Men mag zich verwachten aan een selectie obscure parels uit de muziekgeschiedenis, uiteraard vooral toegespitst op de alternatieve scene die historici postpunk en doorsnee bezoekers van 80s-fuiven new wave noemen. Het is natuurlijk mogelijk dat de echte connaisseurs regelmatig een nummer kennen en mijn hulp niet nodig hebben, maar dat is niet erg. In dat geval krijgen ze gewoon wat goede nummers te horen die niemand anders ooit wil opzetten.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uiting van vrolijke ontevredenheid mee te beleven.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen. Filmliefhebbers mogen overigens niet over het hoofd zien dat de ingebouwde volumeknop van Mixlr wel degelijk tot 11 gaat.

Het is opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. Wie het beu is, kan trouwens gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Het zal sommigen waarschijnlijk al zijn opgevallen dat ik mijn uitzendingen omschrijf als 'Punk/Ska'. Dat is niet mijn eigen keuze en deze vlag dekt de lading ook niet helemaal. Om een uitzending te kunnen starten, moet ik echter een keuze maken uit de bestaande lijst en opties als 'Techno' of 'Trance' lijken me nog verder van de waarheid te staan. 'Religion' zou nog interessante momenten in de chat kunnen opleveren, maar ik kan niet garanderen dat het ons humeur ten goede zou komen.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag 26 september 2020
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.15 uur, maar het kan ook iets later worden
Einduur: 02.30 uur of later, afhankelijk van hoe wakker iedereen dan nog is
Prijs: iedereen mag gratis in zijn eigen huis blijven
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een koppelteken dus)