Maladies Dépassées 28: The 60s special

Aangezien ik ernaar streef wat variatie te verzekeren en niet elke week nummers uit dezelfde vijver wil vissen, volgt komend weekend nog een speciale uitzending. Er is ditmaal veeleer een tijdsgebonden dan een inhoudelijk thema. Men zou dit eigenlijk de pre-punk special kunnen noemen, met muziek uit de tegencultuur voor de punks die zouden herdefiniëren.

Aangezien de hitparade in de periode tot 1963 nog werd beheerst door afgrijselijke figuren als Paul Anka, Elvis Presley, Barbara Streisand, Frank Sinatra en andere crooners, ben ik wel van plan een beetje te foefelen en laat ik het decennium lopen van 1964 tot 1974. Daar kunnen natuurlijk lange discussies over worden gevoerd, maar ik hoop dat anderen dat in mijn plaats doen.

Wie deze tien jaar enkel met langharige hippies associeert, laat zich overigens misleiden door een cliché. Dit is ook de periode waarin de wereld werd blootgesteld aan grote namen die niets met San Francisco of Woodstock te maken hadden. Dit is ook de (begin-)periode van Serge Gainsbourg en Bob Marley, van David Bowie en The Skatalites, van Dick Dale en Kraftwerk, van Boudewijn De Groot en The Stooges, van krautrock en garagerock, van Philip Glass, The Kinks en de eerste zwarte bands die met grote longinhoud om sociale gelijkheid schreeuwden.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uiting van vrolijke ontevredenheid mee te beleven.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen. Filmliefhebbers mogen overigens niet over het hoofd zien dat de ingebouwde volumeknop van Mixlr wel degelijk tot 11 gaat.

Het is opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. Wie het beu is, kan trouwens gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Het zal sommigen waarschijnlijk al zijn opgevallen dat ik mijn uitzendingen omschrijf als 'Punk/Ska'. Dat is niet mijn eigen keuze en deze vlag dekt de lading ook niet helemaal. Om een uitzending te kunnen starten, moet ik echter een keuze maken uit de bestaande lijst en opties als 'Techno' of 'Trance' lijken me nog verder van de waarheid te staan. 'Religion' zou nog interessante momenten in de chat kunnen opleveren, maar ik kan niet garanderen dat het ons humeur ten goede zou komen.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag 3 oktober 2020
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.15 uur, maar het kan ook iets later worden
Einduur: 02.30 uur of later, afhankelijk van hoe wakker iedereen dan nog is
Prijs: iedereen mag gratis in zijn eigen huis blijven
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een koppelteken dus)