Het zal sommigen misschien al zijn opgevallen dat er dit jaar veel minder concerten zijn dan we gewoon zijn. Misschien moeten we eens naar het journaal kijken om te horen wat de reden zou kunnen zijn. In elk geval is Het Depot hier ook het slachtoffer van geworden. Veel concerten zijn uitgesteld naar volgend jaar en het Breaking Barriers-festival, onze jaarlijkse viering van Punk in de brede zin van het woord, is daar geen uitzondering op. De nieuwe datum is 9 oktober 2021, maar dat betekent niet dat we de liefhebbers van tegendraadse muziek tot dan honger laten lijden.
Op 14 november 2020, de dag waarop Breaking Barriers had moeten plaatsvinden, komt er een online DJ-set die helemaal aan dit thema is gewijd. De muziek wordt een overzicht van de bands die tijdens de eerste vier edities hebben gespeeld en een korte vooruitblik op wat volgend jaar op de affiche staat. Om voor voldoende afwisseling te zorgen, draai ik tussendoor nog wat songs van andere bands die ooit op het podium van Het Depot stonden en die een duidelijke link met heel deze scene hebben.
Het belang van Het Depot voor alternatieve concerten wordt vaak onderschat, waarschijnlijk omdat de zaal bijna dagelijks door een professionele firma wordt gekuist en de medewerkers nooit bekaterd overkomen. Wie al die songs van al die bands eens achter elkaar hoort, zal beseffen hoe veel inspanningen het Leuvens muziekcentrum levert en zal blijven leveren om de alternatieve scene te steunen.
Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uiting van vrolijke ontevredenheid mee te beleven.
Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.
Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen. Wie het beu is, kan trouwens gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.
Het is opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met de webbrowser Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. De liefhebbers van muziekdocumentaires mogen overigens niet over het hoofd zien dat de ingebouwde volumeknop van Mixlr wel degelijk tot 11 gaat.
Ik vat het kort samen in een paar puntjes.
Datum: zaterdag 14 november 2020
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.10 uur
Einduur: 02.30 uur of misschien zelfs later, afhankelijk van hoe wakker iedereen nog is
Prijs: iedereen mag gratis in zijn eigen huis blijven
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een koppelteken dus)