Maladies Dépassées 39: de Covers-special, deel 1

Wat is een goede cover? Daar kan waarschijnlijk een lange en niet noodzakelijk interessante discussie over worden gevoerd, maar in mijn ogen gaat het om een versie die iets aan het origineel toevoegt of het origineel zodanig verandert dat het buiten het verwachtingspatroon of het referentiekader van de luisteraar valt. Het moet, met andere woorden, een nieuwe song worden die op een oude song is gebaseerd, maar tegelijkertijd een eigen weg inslaat.

Er zijn in de loop der jaren veel covers gemaakt en daar zitten gelukkig veel pareltjes tussen. Ik heb in de loop der jaren heel wat van die onverwachte en soms vergezochte versies bij elkaar kunnen sprokkelen, meer dan ik ooit op een avond kan draaien en dus wordt dit het thema van twee speciaal hieraan gewijde uitzendingen. De eerste volgt nog voor het einde van het vervloekte jaar 2022. De tweede is voor januari 2021, een jaar waarin alles niet noodzakelijk beter zal gaan.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uiting van vrolijke ontevredenheid mee te beleven.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen. Wie het beu is, kan trouwens gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Het is opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met de webbrowser Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. De liefhebbers van muziekdocumentaires mogen overigens niet over het hoofd zien dat de ingebouwde volumeknop van Mixlr wel degelijk tot 11 gaat.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag 26 december 2020
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.00 uur
Einduur: 02.30 uur of misschien zelfs later, afhankelijk van hoe wakker iedereen nog is
Prijs: iedereen mag gratis in zijn eigen huis blijven
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een koppelteken dus)