Maladies Dépassées 54: De Vrijaf Top 50 aller tijden + Belpop-tribute

De cafés zijn weer open, de zon schijnt en de vakantieperiode nadert. Het wordt stilaan tijd deze reeks online DJ-sets na vijftien maanden af te ronden, maar dat doen we niet zonder een paar keer alles uit de kast te halen. De eerstvolgende aflevering wordt weer opgebouwd rond een thema en het wordt ditmaal wel iets bijzonders.

In overleg met de immer sympathieke Gust De Coster heb ik een eerbetoon samengesteld aan 'Vrijaf', het legendarische radioprogramma dat in het midden van de jaren 1980 menige vaderlandse tiener aan de nieuwste alternatieve Belgische bands blootstelde. Het wordt een unieke beleving, zowel voor wie er toen bij was als voor wie zich na al die geromantiseerde verhalen of eenzijdige documentaires afvraagt wat toen echt op de radio werd gedraaid.

Na een half uurtje opwarming, draaien we vanaf 21.30 uur exclusief de volledige 'Vrijaf Top 50 Singles aller tijden', indertijd volledig samengesteld op basis van de inzendingen van de toenmalige luisteraars van 'Vrijaf'. Deze Top 50 werd oorspronkelijk uitgezonden door Radio 2 op woensdag 18 februari 1987 en is tot nu toe nooit herhaald. Wat er zoal instaat, zal velen verrassen en geeft een duidelijk beeld van wat toen echt het populairst was bij de jeugd.

De rest van de uitzending wordt een tribute aan de zogenaamde 'Belpop', een term die De Coster overigens zelf heeft bedacht en die ondertussen door talloze radiomakers en muziekjournalisten is overgenomen.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uiting van vrolijke ontevredenheid mee te beleven.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen. Wie het beu is, kan trouwens gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Het is opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met de webbrowser Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. De liefhebbers van muziekdocumentaires mogen overigens niet over het hoofd zien dat de ingebouwde volumeknop van Mixlr wel degelijk tot 11 gaat.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag 26 juni 2021
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.00 uur
Einduur: 02.30 uur
Prijs: gratis, en wie niet tevreden is, krijgt zijn geld terug
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een koppelteken dus)