Maladies Dépassées 9: online DJ-set

De pandemie is nog niet voorbij en hetzelfde geldt voor deze reeks online DJ-sets. Iedereen moet maar voor zichzelf uitmaken welk van de twee het ergste is. Ik voel me in elk geval weer vijftien. Ik draai plaatjes die de meeste mensen niet willen horen in een huis waar geen vrienden langskomen.

Ook ditmaal wordt het een selectie uit de alternatieve muziek van de voorbije decennia, met de nadruk op een wat donkere kijk op de samenleving en haar deelverzamelingen. Meestal ligt de nadruk op wat men in dit land wel eens 'new wave' noemt, hoewel dat natuurlijk al een tijdje niet meer zo nieuw is. Bovendien biedt de chatfunctie de luisteraar de mogelijkheid om te communiceren met andere geïsoleerden, wat soms tot hilarische conversaties leidt.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze online bloemlezing der sociale onaangepastheid te beluisteren.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen.

Als het geluid plots zou wegvallen, wat met al die thuiszittende menigtes tegenwoordig wel eens gebeurt, moet men gewoon 'refreshen', zoals dat heet. Het is trouwens opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. En wie het beu is, kan eigenlijk gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Het zal sommigen waarschijnlijk al zijn opgevallen dat ik mijn uitzendingen omschrijf als 'Punk/Ska'. Dat is niet mijn eigen keuze en deze vlag dekt de lading ook niet helemaal. Om een uitzending te kunnen starten, moet ik echter een keuze maken uit de bestaande lijst en opties als 'Techno' of 'Trance' lijken me nog verder van de waarheid te staan. 'Religion' zou nog interessante momenten in de chat kunnen opleveren, maar ik kan niet garanderen dat het ons humeur ten goede zou komen.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag 9 mei 2020
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.15 uur
Einduur: als ik er genoeg van heb, maar dat zal niet voor 02.30 uur zijn
Prijs: gratis, zoals het hoort
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een streepje dus)

De gezondheidstoestand van mijn vader is weer eens geëvolueerd, maar de kans dat dit op het laatste moment wordt afgelast, is klein. Hij heeft niet langer koorts of andere COVID-19-symptomen, maar hij is ondertussen wel gevallen en heeft twee ruggenwervels gebroken, waardoor hij in het ziekenhuis moet revalideren. Het is echt geen goed jaar voor hem...