Malcolm Nix draait 30 jaar: TV Smith + Bruce + afterparty

Malcolm Nix draait 30 jaar: TV Smith + Bruce + afterparty

Reeds dertig jaar noem ik mezelf al dan niet terecht een DJ. Ik kan iedereen echter verzekeren dat ik niet van plan ben me op het verleden te focussen en hier enkel flauwe anekdotes te vertellen die zouden moeten aantonen dat het vroeger altijd en overal beter was. Och ja, misschien bedenk ik me nog wel en schrijf ik binnen enkele weken nog eens een tekstje vol verhaaltjes uit de oude doos of, in mijn geval, de oude Curver-bak.

Ik krijg soms wel eens te horen dat ik 'ben blijven plakken in de jaren 80. Ik ben nergens in blijven plakken. Ik ben een mens van de 22e eeuw die hoofdschuddend toekijkt hoe de mensen van de 21e eeuw de fouten van de voorgaande eeuwen blijven herhalen en die toevallig ook nog graag naar een hoop plaatjes uit een bepaalde periode luistert.

Zelfs als ik in die jaren 80  van de vorige eeuw zou zijn blijven hangen, zou ik het trouwens nog steeds een pak beter doen dan de meeste van mijn tijd- en landgenoten. Velen hangen tegenwoordig het nationalisme aan, een ideologie die in de eerste helft van de 18e eeuw is ontstaan en die onvermijdelijk enkel en alleen tot uitsluiting en oorlog leidt. Anderen hangen de leerstellingen aan van profeten uit nog veel verder vervlogen eeuwen, zonder te beseffen dat de goede elementen in hun oproepen en geboden stelselmatig worden genegeerd en dat de leiders van hun geloofsgemeenschappen hun eigen interpretaties belangrijker vinden dan wat oorspronkelijk voor goddelijke boodschap moest doorgaan. Sommigen vinden vrouwen minderwaardig aan mannen. Sommigen vinden blanken superieur aan al de rest. Sommigen vinden het belangrijker iets te doen voor hun familie dan iets te doen voor de mensheid. Sommigen geloven dat ze elk probleem kunnen oplossen als ze maar genoeg onbemande vliegtuigjes hebben om bommen op onschuldige burgers te laten vallen. Sommigen schamen er zich niet voor zichzelf te verrijken ten koste van anderen. Anderen verrijken zich door bewust anderen in de ellende te duwen. Dat ik me hiervan distantieer, bewijst net dat ik niet in het verleden wil blijven hangen. Ik wil geen oude verhalen, ik wil een betere toekomst.

Maar goed, het is natuurlijk allemaal ook een goed excuus om eens een plezant feestje te organiseren. Gelukkig kan ik hiervoor op de medewerking van een hoop sympathieke mensen rekenen, want anders zou het programma er een stuk slechter uitzien.

Wie een bondige samenvatting wil, moet maar eens naar de officiële flyer [1] hieronder kijken. Zelf slaag ik er helaas zelden in beknopt te zijn en bijgevolg kan ik het niet laten ook een meer uitgebreide toelichting toe te voegen.

Zoals iedereen hierboven al heeft kunnen lezen, vindt het feestje plaats op zaterdag 13 september en dat in Het Depot (Martelarenplein, Leuven) [2]. We beginnen eraan om 20.00 uur en we zullen wel zien hoe lang iedereen het volhoudt. Omdat stiltes soms wat ongemakkelijk worden, heb ik ook voorzien in wat geluiden die hopelijk zelfs voor wat sfeer zullen zorgen.

In de eerste plaats reken ik hiervoor op de oude bekenden van Bruce [3], die gedurende pakweg 40 minuten vooral songs uit hun eerste cd 'The Vaticano Trail' en enkele welgemikte covers zullen spelen. Wie ze niet kent, mag zich mentaal voorbereiden op een band die net iets poppier dan Cosmic Psychos, net iets eigentijdser dan The Saints en net iets punkier dan The Wipers klinkt.

In de tweede plaats reken ik hiervoor ook op de nog oudere en gelukkig voor hem ook nog bekendere TV Smith [4]. Vroeger was hij de zanger van The Adverts, een legendarische band uit de eerste punkgeneratie, maar ook hij blijft niet in het verleden hangen. Kort na de split van zijn band in 1979 is hij begonnen aan een solocarrière die ondertussen ook al twaalf LP's heeft  opgeleverd. TV Smith is een onderschat songschrijver en een meeslepend performer die eigenlijk beter verdient dan de cultstatus in een klein milieu waarmee hij het nu moet stellen. Wie zijn solowerk niet kent en te lui is om Youtube te raadplegen, mag zich verwachten aan een kruising tussen een lichtjes bezopen versie van Billy Bragg en een stand-up comedian met maatschappelijke problemen.

In de derde plaats reken ik hiervoor op de afterparty die, zoals de term al enigszins laat vermoeden, na de concerten in gang zal schieten. Ik weet nog niet precies wie er zal draaien, maar eigenlijk maakt dat niet uit. Wat opstaat, is belangrijker dan wie het opzet. Ik doe niet mee aan de blinde verering van DJ's. Er is natuurlijk een kans dat dit standpunt mede is beïnvloed door het gebrek aan mensen die mij blindelings willen vereren.

Op een dergelijke taart hoort natuurlijk een rotte kers. Hoewel het eigenlijk gaat om de  viering van het feit dat ik al dertig jaar iets beleef dat voor een carrière moet doorgaan, is het onmogelijk dit alles gratis aan te bieden. Tickets kosten 8 euro in voorverkoop en 10 euro aan de kassa.

----------------
[1] Met dank aan Drusilla voor de mooie foto. De arm van de pick-up op de achtergrond is trouwens geen met de computer gegenereerd effect, maar gewoon de schaduw van mijn eigen Technics op de muur van de living.
[2] Met dank aan Mike en alle andere mensen van Het Depot die me de Foyer van het muziekcentrum voor mijn eigen afwijking van de normaliteit laten gebruiken. Ik kan enkel hopen dat deze avond een waardig begin van het nieuwe seizoen zal vormen.
[3] Met dank aan de mensen van Bruce, die zo vriendelijk zijn om hun gewone playlist voor deze avond wat aan te passen.
[4] Met dank aan TV Smith, die we ooit al eens te gast hadden in Het Depot, zij het dan met een begeleidingsband erbij, en die het absoluut niet erg vindt nog eens terug te komen. Met een beetje geluk is dit niet de laatste keer, maar dat hangt natuurlijk niet enkel van mij af.