The Mission + afterparty met Malcolm Nix

Voor mensen van mijn generatie en ouder is The Mission nog steeds die afsplitsing van The Sisters of Mercy. Toen de klassieke line-up Eldritch – Hussey – Marx – Adams er in 1985 de brui aan gaf, werd het startschot gegeven voor een jarenlange soap met als mogelijke werktitel ‘Days of our nightlives’, hoewel ‘Zwartekerke’ voor de Nederlandstalige versie ook een mogelijkheid blijft. Kort samengevat, komt het erop neer dat niemand nog met de incommunicatieve en ziekelijk eigenzinnige Andrew Eldritch wilde samenwerken en dat Wayne Hussey en Craig Adams dan maar een eigen groep oprichtten. Eerst droeg die band nog de naam The Sisterhood, maar daar wist Eldritch dan weer een stokje voor te steken door zelf onder die naam een single uit te brengen en dus werd het uiteindelijk The Mission. Deze soap loopt trouwens nog steeds en omvat onder meer afleveringen over geld, auteursrechten, rechtszaken en koppigheid. ‘The cold and the dutiful’, als het ware. Belangrijker is echter dat het als afsplitsing begonnen The Mission ondertussen ook al 30 jaar bestaat en dat moet natuurlijk worden gevierd.

Vorige herfst was The Mission voor het laatst in België, maar de band heeft de uitdrukkelijke wens uitgesproken nog eens in ons land te spelen en de keuze is op ons eigen Leuvense muziekcentrum Het Depot gevallen. Het klinkt natuurlijk eigenaardig in 2017 nog een concert te spelen dat deel uitmaakt van een tournee die eigenlijk enkel in 2016 zou worden gehouden, maar echt depressief worden we daar niet van.

Meestal proberen we de concerten van dergelijke bands te gebruiken om minder bekende Belgische artiesten de kans te bieden ook eens voor een groot publiek te spelen, maar The Mission heeft ervoor gekozen zelf een support act mee te brengen. En dus kan iedereen rond 20.30 uur luisteren naar Evi Vine, mij overigens volledig onbekend. Sommigen hebben haar allicht al aan het werk gehoord, want mevrouw Vine is tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor de backing vocals van The Mission zelf.

Bij een dergelijk concert hoort ook een afterparty. Zowel voor als na het concert zal Malcolm Nix voor een gepaste selectie aan oudere en recentere songs zorgen. Hopelijk heeft iedereen zin in een feestje, want een paar weken later sluit Het Depot naar jaarlijkse traditie de deuren voor een zomerstop van drie maanden.

Om verwarring te vermijden, volgt hier wat praktische informatie. Na deze lang uitgevallen inleiding is het wellicht handig ook eens te lezen waarover ik het eigenlijk heb.

Locatie: Muziekcentrum Het Depot (Martelarenplein, Leuven)
Datum: Vrijdag 12 mei 2017
Beginuur: 20.00 uur
Einduur: Geen idee, dat hangt van jullie uithoudingsvermogen af
Bands: The Mission (30th Anniversary Tour 1986 – 2016) + 1 nog te bepalen
Inkomprijs: 24 euro in voorverkoop en 27 euro aan de kassa

Aanvullende informatie is te vinden op de website van Het Depot en op de website van The Mission .