Punk 40 op Studio Brussel, met speciale gast Malcolm Nix

Van maandag 7 tot en met donderdag 10 november staat de programmatie van Studio Brussel in het teken van de veertigste verjaardag, culminerend in een door de luisteraars samengestelde top 40 van wat volgens hen de beste punksongs zijn. Nu maar hopen dat voldoende mensen verder geraken dan clichés als 'Blitzkrieg bop' of 'God save the queen'.

Tijdens deze week worden allerlei mensen geïnterviewd die volgens de samenstellers iets met punk te maken hebben. Het Breaking Barriers festival is niet aan hun aandacht ontsnapt en op woensdagavond mag ik dan ook helemaal naar Brussel reizen om de vragen van Stijn Vandevoorde te beantwoorden. Meer nog, ik mag zelfs een paar songs selecteren om dit gesprek te onderbouwen.

Ik weet dat veel mensen in de alternatieve scene Studio Brussel de laatste jaren te braaf vinden. Het is natuurlijk zo dat men buiten deze ene week niet op veel punkplaatjes moet rekenen, maar ik geef onze radiomakers het voordeel van de twijfel. Ik reken op inhoudelijke vragen, maar misschien moet ik aan de hand van een vergelijking even uitleggen wat ik daar precies mee bedoel.

Als ik aanwezig ben op een verjaardagsfeest voor iemand die net veertig is geworden, zal ik niet heel de avond enkel over zijn eerste twee of drie levensjaren spreken. Zijn geboorte was misschien op een of andere manier spectaculair, maar de meeste mensen op dat feestje kennen de jarige allicht van later in zijn leven en halen liever anekdotes aan uit zijn tienerjaren, uit zijn eventuele studententijd of zelfs uit het recente verleden.

Ik hoop dat dit duidelijk maakt dat ik het beu ben dat mensen punk behandelen als een verschijnsel uit de periode 1976-1979 dat nadien geen enkele relevantie meer had. Vertel dat maar eens tegen de Indonesische jongeren die in strafkampen worden opgesloten omdat hun punkkapsel als een belediging van de islam wordt beschouwd of tegen de meisjes van Pussy Riot die nog jaren dwangarbeid voor de boeg hebben.

En dan nu wat praktische gegevens:

Datum: woensdag 9 november 2016
Tijdstip: tussen 20.00 en 21.00 uur
Frequentie: 100,6 MegaHertz (althans in Vlaams-Brabant)
Meer info is heel misschien te vinden op de zeer onoverzichtelijke website van Studio Brussel [1]

---------------------
[1] Blijkbaar hebben de programma's zelfs geen naam meer. Er is wel een lijst met 'hosts', oftewel presentatoren, maar een zendschema heb ik alvast nergens gevonden.