Whispering Sons + afterparty met Malcolm Nix

Op donderdag 7 maart 2019 ontvangt muziekcentrum Het Depot eindelijk nog eens een Belgische undergroundband die een groter publiek weet aan te spreken. Whispering Sons wordt op de website wel omschreven als een Brusselse postpunkband, maar eigenlijk zijn het natuurlijk Limburgers die na hun studies in de hoofdstad zijn blijven plakken, een verschijnsel dat Leuvenaars niet onbekend is [1].

Het succes van Whispering Sons zou ons eigenlijk niet zo hard mogen verbazen. Het bewijst vooral dat er een groot potentieel publiek is voor bands die van de mainstream afwijken en die geen vrolijke popsongs voor de grootste gemene deler fabriceren. Whispering Sons speelt het spelletje van de grote mensen in de muziekbusiness een beetje beter dan veel soortgenoten, maar uiteindelijk zijn het niet de booking agent of de manager die hen naar de eerste plaats in De Afrekening hebben gestemd. Dat hebben de lusiteraars zelf gedaan en dit toont duidelijk aan dat veel alternatieve Belgische bands een beter bestaan zouden kunnen hebben. Spijtig genoeg, zijn er een paar hindernissen, niet in het minst de weigering van de media zich vragen te stellen bij de in hun kranten en op hun zenders verschijnende hersenspoelingscampagnes bedoeld om iedereen ervan te overtuigen dat onbenullen als Stan Van Samang of Bazart een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de wijze waarop iemand het emotionele spectrum van het echte leven ervaart.

Als voorprogramma brengen Whispering Sons het in deze streek nog vrij onbekende  Sunflower mee. Ook deze band uit Brugge laat zich door de oude postpunk inspireren, maar houdt het bij een wat zachtere interpretatie. In de praktijk ligt de band daarmee dichter bij de shoegazers van de 90s, maar we mogen het belang van al die termen natuurlijk niet overschatten. Ik heb ze nog nooit live gezien, wat alleen maar kan betekenen dat ze het voordeel van de twijfel verdienen.

Na de concerten is er een gratis afterparty met Malcolm Nix, die niet enkel oude klassiekers zal draaien, maar ook een hoop jonge alternatieve bands door de speakers zal jagen. Men mag het beschouwen als een ontdekkingsavond. De jongere bezoekers krijgen de kans hun roots beter te leren kennen en de oude grijsaards worden terecht aan wat nieuwere bands blootgesteld. Deze afterparty is ook toegankelijk voor mensen die het concert om een of andere reden niet kunnen bijwonen.

Officieel is het concert uitverkocht, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te blijven. Indien de herziening van de maximumcapaciteit van Het Depot door de plaatselijke zelfhulpgroep voor mensen die overal problemen zien [3] tijdig kan worden afgerond, zullen binnenkort nog meer dan honderd tickets op de markt komen. Het is dan ook geen overbodige bladvulling hier nog wat praktische informatie aan toe te voegen.

Datum: donderdag 7 maart 2019
Locatie: Het Depot, Martelarenplein 12, 3000 Leuven
Beginuur: 20.00 uur
Einduur: onbekend en onbemind
Meer info en eventuele tickets zijn te vinden op de website van Het Depot

 
----------------------
[1] Op basis van inwonersaantallen is Berlijn de derde grootste stad van Turkije en is Leuven de derde grootste stad van Limburg.
[2] Met uitzondering eventueel van het We Are Open-festival in Trix, maar dat is dan ook een andersoortig evenement dan gewoon een concert van één specifieke band.
[3] De brandweer dus. Zodra daar een officiële goedkeuring van de uitgevoerde werken aan het gebouw volgt, zal Het Depot maar liefst 950 mensen mogen verwelkomen, een stijging met meer dan 100 plaatsen.