Malcolm overloopt de opmerkelijkste overlijdens van 2022

Ook dit stilaan aflopende jaar heeft weer veel menselijke ellende gezien, nu en dan afgewisseld met het overlijden van verwerpelijke figuren die we met plezier zagen vertrekken. Nu de pandemie die twee jaar lang ons leven heeft gedomineerd wat naar de achtergrond is gesukkeld, moeten we met andere problemen leven, zoals de mislukte Russische gok om, uiteraard zonder enige rekening met andere mensen te houden, weer een dominante wereldspeler te worden. In Oekraïne kunnen ze de lijken ondertussen amper nog tellen, maar gelukkig liggen de straten niet enkel vol met hun eigen doden. In elk geval zal dit conflict nog minstens een groot gedeelte van 2023 beheersen, maar daar komen we later nog wel eens op terug.

Aangezien weer eens een zeer lange lijst mensen ons heeft verlaten, heb ik het geheel maar in hoofdstukken opgesplitst. Het hoofdstuk 'Varia' krijgt u er onderaan meteen gratis bij.

https://malcolmnix.be/nl/blog/malcolm-overloopt-de-opmerkelijkste-overlijdens-van-2022-politiek

https://malcolmnix.be/nl/blog/malcolm-overloopt-de-opmerkelijkste-overlijdens-van-2022-wetenschap

https://malcolmnix.be/nl/blog/malcolm-overloopt-de-opmerkelijkste-overlijdens-van-2022-literatuur

https://malcolmnix.be/nl/blog/malcolm-overloopt-de-opmerkelijkste-overlijdens-van-2022-film

https://malcolmnix.be/nl/blog/malcolm-overloopt-de-opmerkelijkste-overlijdens-van-2022-muziek

https://malcolmnix.be/nl/blog/malcolm-overloopt-de-opmerkelijkste-overlijdens-van-2022-sport

 

Varia:

In Oostenrijk overleed Dietrich Mateschitz, een kluizenaar die zelden interviews gaf en vond dat niemand veel vrienden nodig had. Als oprichter van Red Bull had hij miljarden verdiend, maar het mag toch even worden opgemerkt dat de samenstelling van Red Bull gewoon is overgenomen van Krating Daeng, een Thais drankje dat toen al jaren op de Aziatische markt werd verkocht. Mateschitz investeerde met zijn bedrijf veel in sportploegen en in evenementen die de nadruk op de fysieke gezondheid leggen. Dat is maar logisch, want een verdediger van Donald Trump verwijst best niet te veel naar de mentale gezondheid.

De modeontwerpster Vivienne Westwood was zeker geen heilige. Ze heeft offshorebedrijven gebruikt en de waarde van een van haar bedrijven artificieel onderschat om wat minder belastingen te moeten betalen, wat haar in dat laatste geval overigens een fikse boete heeft opgeleverd. Ze heeft samengewerkt met de moreel dubieuze miljardair Richard Branson en ze heeft een adellijke titel aanvaard uit de handen van een koningin die ze jaren voordien belachelijk had gemaakt door de iconische hoes van 'God save the queen' op een T-shirt te laten drukken. Ze heeft haar groen imago flinke deuken gegeven door delen van collecties door slechtbetaalde arbeiders in China en door gewoonweg onbetaalde stagiairs in eigen land te laten maken. Maar toch verdient deze vrouw meer respect dan letterlijk alle andere beroemde figuren in het modewereldje samen. Westwood steunde zowat elke progressieve zaak, van het Center for Nuclear Disarmament tot de voormalige politieke gevangene Chelsea Manning en de huidige politieke gevangene Julian Assange. Zij schrok niet terug voor provocerende uitspraken over de mensenrechten en overheidscorruptie, wat overigens mooi aantoont dat succesvolle mensen zich meer kunnen permitteren dan gewone  betogers, en ze bleef aan de zijde van Jeremy Corbyn staan, ook nadat een achter de schermen ongetwijfeld door de Israëlische overheid georchestreerde haatcampagne hem als zogenaamde antisemiet onverkiesbaar had gemaakt. Ze omschreef Corbyn als “a beacon of hope in the struggle against emergent far-right nationalism, xenophobia and racism in much of the democratic world”, maar we weten natuurlijk al langer dat de Engelsen gewoonweg niet volwassen genoeg zijn om democratische verkiezingen aan te kunnen. Na de karaktergestoorde Thatcher, de oersaaie Major, de hypocriete Blair en zijn meeloper Brown, de egoïstische Cameron, de incompetente May, de onverantwoordelijke Johnson, de wereldvreemde Truss en de onheilspellende Sunak zouden ze de EU beter vragen van hun land een door Brusselse bureaucraten bestuurd protectoraat te maken.

Het is niet heel duidelijk in welke categorie ze thuishoort, maar Ivana Trump is niet meer. Ze is blijkbaar van een trap gevallen, wat uiteindelijk niet lomper is dan trouwen met een pathologische leugenaar, waarvan ze is gescheiden nadat ze hem betrapte met zijn toenmalige minnares, die ook zijn toekomstige tweede vrouw zou worden. De scheidingszaak werd uiteindelijk in haar voordeel uitgesproken, op basis van het door de rechter als wreed en onmenselijk genoemd gedrag van Donald. De hele wereld weet ondertussen wat dat precies betekent. Dat betekent echter niet dat Ivana zelf een heilige was, want deze dochter van een informant van de Tsjechische geheime dienst tijdens de Koude Oorlog heeft haar eerste man gewoon tijdelijk gebruikt om Oostenrijkse te kunnen worden en haar eigen land te kunnen verlaten. Ergens doet dat wel een beetje denken aan het Amerikaans paspoort van Melania.

Een eigenlijk sympathiekere maar daarom niet rationelere figuur was Diane Lavey, weduwe van Anton Lavey en medeoprichtster van de Church of Satan, waarvan de volgelingen overigens niet geloven in het fysieke bestaan van een duivel en het woord 'satan' gebruiken als een vertaling van het Hebreeuwse woord voor kritische tegenstander. The Church of Satan bestaat ondertussen 56 jaar   en is daarmee de langstlopende organisatie uit de wereldgeschiedenis die zich als satanistisch omschrijft.

In de VS overleed ook Robert Durst, die werd verdacht van drie moorden en uiteindelijk voor eentje daarvan is veroordeeld, voornamelijk omdat hij als aandachtszoeker een bekentenis had afgelegd tijdens de opnames voor een HBO-documentaire over het onderzoek naar de moorden.

Een veel gevaarlijker crimineel was Sonny Barger, een van de originele oprichters en officieus opperhoofd van de Hell's Angels Oakland, de grootste en belangrijkste chapter van het internationaal misdaadcartel dat zich weet te verbergen achter een pseudoromantisch imago en aantrekkelijke symbolen. Net zoals de Zillion een paar pathetische egoïsten verheerlijkt, vormden Barger en de zijnen de inspiratiebron voor de zeer succesvolle reeks 'Sons of anarchy'. Met anarchisme hadden de heren evenwel weinig te maken, want in de sixties waren zij trots op de manier waarop ze tegen de Vietnamoorlog protesterende hippies in elkaar mepten, iets wat de plaatselijke politie uiteraard met een goedkeurende blik liet gebeuren De politie van Auckland is verbazingwekkend genoeg wel niet ingegaan op het zeer ernstige voorstel van Barger om elke Hell's Angel in de gevangenis vrij te laten in ruil voor een dode linkse activist. Barger was ook aanwezig bij de dodelijke steekpartij tijdens het concert van The Rolling Stones in Altamont en heeft nadien tevergeefd geprobeerd de band te laten opdraaien voor de gerechtskosten voor de verdediging van de Hell's Angel die voor de dodelijke steekpartij was aangeklaagd. Die dader, de in 1985 in verdachte omstandigheden overleden Alan Passaro, is uiteraard vrijgesproken, want de verdediging kon aantonen dat het slachtoffer zwart was. Sonny Barger was betrokken bij tientallen moorden, was een spilfiguur in de handel in crystal meth en heeft tientallen getuigen en juryleden geïntimideerd om zijn bendeleden uit de cel te houden, maar werd door film- en televisiemakers toch graag ingezet als expert en consultant voor allerlei films over de zogenaamde vrijheid van de motorrijder. Het is dan ook geen verrassing dat Fox “News”-icoon Tucker Carlson zijn grafrede heeft uitgeproken.

De bikerpest is trouwens een echte pandemie geworden en zelfs het ogenschijnlijk vreedzame Canada is er niet aan ontsnapt, hoewel de dood van Maurice Boucher toch al voor enig soelaas heeft gezorgd. Boucher heeft, in tegenstelling tot veel andere zaken, zijn achternaam alvast niet gestolen, want hij heeft de moord op tientallen rivalen en zelfs andere Hell's Angels bevolen. Toch gaat het niet om een uit het leven gegrepen filmscenario, want het publiek zou de dodentol gewoon te ongeloofwaardig vinden. Hoewel hij zelf ook meermaals is aangevallen, is hij uiteindelijk aan keelkanker overleden, maar niet nadat hij onder meer een rivaal in de drugshandel levend door een gehaktmolen had laten duwen. Tijdens een van de gerechtelijke onderzoeken naar de praktijken van de Hell's Angels kwamen overigens foto's aan het licht waarop bendeleden sex met elkaar hadden. Dat klinkt eigenaardig voor een dergelijk machoclubje, maar de zogenaamde full patch members sodomiseren aspirant-leden graag om hen te tonen wie de baas is. Ik heb nog geen lidkaart aangevraagd.

In de VS overleed Marlon Bundo, het konijn van de gewezen Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Bundo had een eigen Instagram-account met 33.000 volgers. Veel mensen worden verplicht te hard te werken, maar anderen hebben duidelijk te veel vrije tijd.

Aan de westkust van diezelfde VS overleed de wijnboer Sean Thackrey. In 2005 werd zijn warenhuis door een onbekende in brand gestoken en verloor hij ongeveer 4.000 kratten van zijn populairste wijn, maar gelukkig bewees hij in een eerste reactie dat hij nog in staat was de juiste prioriteiten te stellen: "This has a major impact on my existence. I only have just barely enough wine left to drink myself into the grave".

Het land moest ook de zelfmoord verwerken van de depressieve Cheslie Kryst, de langst regerende Miss USA ooit. Dat klinkt als de omschrijving van een dom wicht dat het enkel van haar looks moest hebben, maar Kryst was als advocaat ingeschreven bij de balie van North Carolina en South Carolina, waar ze zich inzette voor 'Buried alive', een project om onterecht veroordeelde mensen, uiteraard veelal met een zwartere tint, uit hun levenslange gevangenisstraf te halen.

Sommige levensverhalen lijken verdacht veel op een scenario van Sacha Baron Cohen. Zo overleed dit jaar Peter Earnest, een gewezen CIA-agent die de laatste jaren van zijn leven werkzaam was als directeur van, jawel, het International Spy Museum in Washington DC. Eigenlijk zou dat museum geloofwaardiger overkomen indien het adres een streng bewaakt geheim zou zijn, maar toeristen zijn er wel degelijk welkom

In het Onverenigd Koninkrijk overleed Sheila Vogel-Coupe, naar verluidt de oudste prostituée ter wereld. Opmerkelijk is wel dat ze daar pas op 81-jarige leeftijd aan is begonnen en volgens een documentaire uit 2014 gemiddeld tien klanten per week ontving.

Sicilië blijft wel een regio met aparte sociale verhoudingen. In  respectievelijk 1983 en 1992 werden de rechters Rocco Chinnici en Giovanni Falcone, beide aangesteld om de Mafia aan te pakken, brutaal vermoord. Wat geen van beiden ooit heeft vermoed, is dat de moordaanslagen werden gepleegd door hun eigen beenhouwer, de recent overleden Raffaele Ganci, waar ze allebei hun kalfslapjes en osso bucco kochten. Zonder het te beseffen, waren beide rechters klanten van de rechterhand van Tito Riina uit het dorpje Corleone, in essentie de inspiratiebron voor 'The Godfather'. Men kan zich vragen stellen bij hun vermogen verdachten tijdens onderzoeken goed in te schatten.

In Cambodia overleed de reuzenbuidelrat Magawa, die zich had gespecialiseerd in het ruiken van landmijnen. Na een actieve dienst van vijf jaar heeft hij zich nog een aantal weken gewijd aan de opleiding van nieuw gerekruteerde ratten. Voor zijn diensten heeft Magawa van de People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) de Gold Medal ontvangen, met als opschrift “for animal gallantry and devotion to duty”. Wie de krant leest, heeft geen satire meer nodig.